Türkiye'nin önemli tarım ve hayvancılık bölgeleri arasında yeralan Yozgat'ta hayvanları hastalıklardan korumak amacıyla her yıl uygulanan 2011 yılı İlkbahar dönemi şap aşısı çalışmaları 30 Nisan tarihinde tamamlanacak.

     Yozgat'ta 2011 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında, il genelinde 15 Şubat tarihinde başlayan ''İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası'' kapsamında tüm büyükbaş hayvanların aşılanıp, kayıtlarının yapılarak, kulak küpelerinin takılması planlandı.

     Yozgat Valiliğinden yapılan açıklamada, kampanya döneminde 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlara uygulanmakta olan aşılar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından karşılanıyor.

     Halk arasında ''tabak'' olarak da bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalık olduğu belirtilen açıklamada, ''Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt veriminde yüzde 15, et veriminde yüzde 10 verim kayıplarına neden olur. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup yüzde 80'lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir'' denildi.

     Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince, yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmalarının zorunlu olduğu, aksi hareket edenler hakkında 5 bin 385 lira idari para cezası uygulanacağı vurgulanarak, aşı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmeyerek, veteriner sağlık raporu verilmediği, besicilerin de hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden faydalanamadığı anlatıldı.

Editör: TE Bilişim