Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından verilen destek sonucunda Şefaatli ilçesinde kurulan hayvan barınağı ile sokakta yaşayan hayvanlar koruma altına alınırken, özel ırk hayvanların da ırklarının çoğaltılması noktasında çalışmalar yapılıyor. Yozgat'ta belediye tarafından tesis edilen barınakta ise, sokaktan toplanarak hayvan barınağına getirilen köpekler kısırlaştırılıyor. Günde 20-30 köpeğin kısırlaştırıldığını belirten yetkililer, kısırlaştırılan köpeklerin tedavilerinin ardından küpeleri takılarak doğal ortamlarına bırakıldığını ifade ettiler.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Dünya Hayvanları Koruma günü nedeniyle yaptığı açıklamada, hayvanları el birliğiyle koruma çağrısında bulunarak, "Gayemiz el ele vererek, hayvanların hayat hakkına sahip çıkmak ve onların hayat şartlarını daha da iyileştirmektir" dedi.
Türkiye'nin hayvan hakları konusunda önemli adımlar attığına işaret eden Eroğlu, 1978 yılında yayımlanan "Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi" ve Türkiye tarafından 2003 yılında imzalanan "Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi" kapsamında 2004 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu ve bu kanuna dayanarak hazırlanan yönetmelik kapsamında çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti. Veysel Eroğlu, Bakanlıkça yapılan çalışmaları şöyle aktardı:
''Belediyelerce ve Bakanlık desteğiyle toplam 308 bin 783 sokak hayvanı kısırlaştırılarak aşılanmıştır. Bakanlığımızca sokak hayvanlarının bakımı ve rehabilitasyonu için belediyelere 2009-2011 yılları arasında 4 milyon 311 bin lira kaynak aktarılmıştır. 250 hayvan kapasiteli geçici hayvan bakımevi tip projesi hazırlanmıştır. Söz konusu proje kapsamında bakımevi yapımı ile alakalı olarak bugüne kadar Afyonkarahisar, Kırıkkale, Yozgat–Şefaatli, Kars, Ardahan, Niğde, Kütahya, Mardin, Erzincan, Ankara–Elmadağ olmak üzere 10 belediyeye bakımevi yapımı için ödenek desteği verilmiştir. 2013 yılı içinde Trabzon ve Kocaeli Belediyelerine 800 bin geçici bakımevi yapımı için ödenek aktarılmıştır. Diğer taraftan şu an itibariyle 64 bin kapasiteli, 197 adet geçici hayvan bakımevi bulunmaktadır. 2004-2012 yılları arasında 317 bin 266 sahipsiz hayvanın rehabilitasyon işlemi sağlanmıştır.''
Hayvanların tabii şartlar altında yaşayabilmelerini temin etmek için Bakanlık olarak büyük bir gayret içinde bulunduklarını vurgulayan Eroğlu, "4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle hayvan haklarının korunması konusunda özveri ile çalışma yapan sivil toplum kuruluşları ve belediyelerin bu konuda yapmış oldukları faaliyetleri destekliyor, kendilerini can-ı gönülden kutluyor, başlattıkları başarılı çalışmalarının artarak devam etmesini ve Dünya Hayvanları Koruma Günü'nün hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" ifadelerine yer verdi.
Bakan Veysel Eroğlu, hayvan haklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla hem mevzuatta hem de idari sahada bakanlık çalışmalarının devam edeceğini bildirdi.
Editör: TE Bilişim