Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta hayvancılık sektörünün de sağlıklı bir şekilde gelişmesi amacıyla yürütülen çalışmalar olumlu sonuçlar vermeye başladı. İl genelinde gerçekleştirilen aşılama kampanyası kapsamında sağlık kontrolünden geçirilen besi hayvanlarında herhangi bir hastalığa rastlanılmaması sevinçle karşılandı.
Yozgat il genelinde 2013 yılında gerçekleştirilen sağlık taraması esnasında 24 mihrakta hayvanlarda şap hastalığına rastlanırken geçtiğimiz yıl 6 mihrakta aynı hastalıkla karşılaşılıp, zamanında yapılan müdahale ile hastalığın önüne geçildi. Bu yıl ise hastalık sıfıra indirilerek, önemli bir başarıya imza atıldı. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, il genelinde yapılan kontrollerde hastalıklı hayvanla karşılaşılmamasının önemine dikkat çekerek, ekiplerin özverili çalışmalarıyla birlikte besicilerin de duyarlı davranmalarının herhangi bir hastalıkla karşılaşılmamasında etkin olduğunu söyledi. Özdemir, besicilerin, hayvan sahiplerinin görülebilecek herhangi bir hastalık belirtisinde kendilerinin ön tedbir ve diğer hayvanlarla temasını engelleyecek karantina uygularken, en kısa sürede veteriner hekimleri de bilgilendirmesi konusunda gerekli bilgilendirmelerin de besicilere ve hayvan sahiplerine yapıldığını kaydetti.

Yozgat il genelinde yürütülen aşılama çalışmaları hakkında da bilgiler veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, geçtiğimiz yıl ilkbahar döneminde il genelinde 262 bin 471 büyükbaş hayvandan 195 bin 626'sına şap aşısı uygulanarak, aşılama oranının yüzde 88 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Özdemir, Sonbahar döneminde ise 220 bin 400 büyükbaş hayvandan 211 bin 503 hayvana şap aşısı yapılarak, aşılama oranının yüzde 96'ya çıktığına vurgu yaparak, ''214 bin 741 olarak güncellenen il genelindeki hayvan varlığına yönelik yapılan aşılama çalışmalarıyla birlikte ülke genelinde en başarılı il Yozgat oldu. Yapılan çalışmayla il genelinde bulunan büyükbaş hayvan mevcudu Türkvet kayıt sistemi ile birebir örtüşür hale getirilerek, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliğiyle ilgili yapılan diğer faaliyetleri de olumlu yönde etkilemiştir'' dedi. 

Bu yıl ilkbahar dönemi aşılama çalışmaları kapsamında 210 bin 100 büyükbaş hayvana şap aşısı uygulanması planlandığını hatırlatan Özdemir, ''Aşılama çalışmaları kapsamında Lumpy Skin hastalığına karşı da aşılama çalışmalarına başlanıldı. Besicilerimiz, aşılama çalışmaları bölgelerinde tamamlanmış olsa bile hayvanlarını aşılatmak üzere yapacakları başvuruları değerlendirilecektir. Yozgat İl genelinde bu yıl yapılan aşılama çalışmaları esnasında hastalıklı hayvana rastlanılmamıştır'' diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim