Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta, anavatanı Güney Amerika olan, yaprakları sebze, tohumu tahıl olarak tüketilen Amaranth bitkisi üretiminin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışma başlatıldı.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, deneme amaçlı ekimini yaptığı bitkiden olumlu sonuç elde etti.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, özellikle tahıllar için alternatif bitki olabilecek özellikteki Amaranth bitkisinin mükemmel bir besin değerinin yanında, ılıman iklimlerde ve kurak şartlarda çok az bir su ihtiyacıyla yetişebildiğine dikkat çekti.

Özdemir, buğday ve mısırın yetişebildiği tüm koşullarda yetişebilmesi bitkiye özel bir önem kattığını, kırsal kesimlerde alternatif bir bitki olarak değerlendirebilme ihtimalini araştırmak üzere yaptıkları deneme ekiminden olumlu sonuç aldıklarını söyledi.

Dayılı Köyü Araplıçiftliği bölgesinde 40 metrekarelik alanda ekimi yapılan Amaranth bitkisinin 140 günlük sürede hasat olgunluğuna ulaştığını kaydeden Özdemir, şu bilgileri verdi:

''İlimiz çiftçilerinin alternatif ve daha çok gelir getirici ürünlerin ekim ve üretimlerini teşvik etmek üzere deneme parseline 20 gram tohum kullanılarak Mayıs ayı sonlarına doğru gübre kullanılmadan Amaranth bitkisi ekimi yapılmış, olgunlaşma süreci içerisinde iki kez sulanması gerçekleştirilmiştir. Yabancı ot mücadelesi için sıra araları çapalanmış, bitkide seyreltme çalışmaları yapılmıştır.

150 günlük vegetasyon süreci sonunda hasadı elle yapılarak Amaranth başakları gölgelik bir yerde kurumaya bırakılmıştır. Yeteri kadar kuruması neticesinde ürün danelerinin ayrımı işlemi yapılmış olup 20 gram tohumdan 2 kilo tohum elde edilmiştir. Anavatanı Güney Amerika olan bitki yaprakları sebze olarak tohumları ise tahıl olarak değerlendirilmektedir. Yaprakları marul gibi çiğ olarak salatalar, yada pişirilerek ıspanak yemeğine benzer yemekler hazırlamakta faydalanılabilmekte olup tohumları ise yüksek lif ve protein oranına sahip, mısır gibi patlamış olarak, unu yapılarak ve değişik gıdalarla karıştırılarak yenebilmektedir.''

Özdemir, bitkiden elde edilen tohumlarla önümüzdeki yıl daha geniş bir alanda deneme amaçlı ekiminin yapılacağını, sonrasında ise alınacak sonuca bağlı olarak uygun tarım alanlarında ekiminin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacağını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim