Yozgat Belediyesi tarafından Hüzni Baba Tarih, Edebiyat ve Musiki Konağı’nda düzenlenen konferans serilerinin son konuğu ilim ve irfan dünyamıza önemli hizmet ve katkılarda bulunan Dr. Mehmet Güneş oldu. Aynı zamanda şair ve yazar olan Güneş, katılımcılara unutulan ve unutturulmaya çalışılan şanlı bir Türk zaferi Kutü’l-Amare’yi anlattı. 
Konferansa Belediye Başkanı Kazım Arslan, Başkan Yardımcısı Talip Karslıoğlu, Türk Ocağı Başkanı Nefise Yüksel, Onursal Başkan Necati Şahin, yönetim kurulu üyesi Niyazi Kılıç, Mehmet Ali Çakır, Hacı Çoban, Cihan Özçelik, Alperen Ocakları Başkanı Mustafa Çıtak, BEYDER Başkanı Aydoğan Bilir,Bozok Üniversitesi akademisyenleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Mehmet Güneş, katılımcılara ilk olarak birinci dünya savaşında açılan cepheleri ve bunların hangi amaçla açıldığını aktardı. Coğrafi ve stratejik olarak Kut ve Amare bölgesinin özelliklerini harita üzerinde gösteren Güneş, İngilizlerin bu bölgedeki sinsi emelleri ve niyetlerini de katılımcılara sundu.
“TARİH ŞUURU ÖNEMLİ”
Dr. Mehmet Güneş, Kutü’l Amare zaferinin doğru okunup, iyi anlaşılması gereken büyük bir destan olduğunu belirtti. Kutü’l Amare zaferini Çanakkale Zaferi’nin kardeşi olarak tanımlayan Mehmet Güneş, tarihin doğru okunması gerektiğini de hatırlatarak, “Eğer tarihi okurken sadece Ötüken ile sınırlı kalıyor, Osmanlı ve Selçuklu’yu atlıyorsanız, ya da sadece Osmanlı diyor Cumhuriyet’i görmüyorsanız veya tarihimizi sadece Cumhuriyet döneminden başlatıp, yine Göktürkleri, Hunları görmeden Etiler, Sümerler diyorsanız tarih şuuruyla hareket etmiş olmazsınız” diyerek önemli bir uyarı ve tespitte bulundu.

“TÜRK SEBATININ İNGİLİZ İNADINI KIRDIĞI ZAFER”

Dr. Mehmet Güneş, Kutü’l Amare denilince, Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı bir zaferin akla gelmesi gerektiğini söyledi. Noel’de Bağdat’ta olacağını düşünen İngilizlere karşı, Mehmetçik’in göstermiş olduğu sabır, direnç ve mukavemet sonucu İngilizlerin dünya tarihinde daha önce eşi benzeri görülmemiş büyük bir yenilgiye uğradığını hatırlatan Güneş, “Çanakkale’de boğazın soğuk ve derin sularına gömülen İngilizler, Kutü’l Amare’de ise Türk süngüsüne 13 general, 481 subay ve 13 bin 300 askerini teslim etmek zorunda kalmıştır” dedi. Mehmet Güneş, katılımcılara zaferin dünya tarihine yansımaları ve diğer önemli detayları ile bu zaferde görev almış komutanlar hakkında katılımcıları geniş çapta bilgilendirdi.

“NATO’YA GİRİŞ ŞARTIYDI”
Dr. Mehmet Güneş, tarih kitaplarımızdan ve genç kuşakların zihninden Kutü’l Amare ve Çanakkale destanlarının silinmek istendiğini ve bir nesle Kut Zaferi’nin unutturulduğunu söyledi. Güneş, “Ancak biz unutsak dahi İngilizler bu hezimeti ve yenilgiyi unutmadılar” dedi. Güneş, Türkiye Cumhuriyeti’nin dış politikasını batı eksenine çevirmesi ve NATO’ya girmeyi arzulaması sonucu, İngilizlerin NATO’ya giriş şartlarından bir tanesi olarak Türkiye’ye Kut Zaferi’nin kutlanmaması talebinde bulunduğunu ifade ederek, “NATO’ya girmemizle birlikte bu zaferin kutlamaları da ne yazık ki kaldırılmıştır” diye konuştu. 
“13 BİN ÇUVAL GEÇİRDİK!”

Mehmet Güneş, Türk Ordusu’nun Kut bölgesinde İngilizlerin başına 13 bin 300 çuval geçirdiğini hatırlatarak, ABD’nin Bağdat’ı işgalinden sonra askerlerimizin başına çuval geçirilmesini de bitmek bilmeyen haçlı zihniyetinin ve o günlerden bu güne taşınan kinin ifadesi olduğunu sözlerine ekledi. Mehmet Güneş, Kutü’l Amare Zaferi’ni şu anda kitaplaştırmakta olduğunun müjdesini de vererek, önümüzdeki aylarda bu büyük zaferi anlatan eserinin de sahaflarda yerini alacağını bildirdi. Konferans sırasında bir ara elektrikler kesilse de Güneş, konferansına karanlıkta devam ederken, ortaya eski köy odalarının edebi, ilmi ve nostaljik görüntüsü yansıdı. Belediye Başkanı Kazım Arslan, Dr. Mehmet Güneş’e faydalı konferansından dolayı teşekkür etti. Güneş ve konferansa katılan konuklar da Yozgat’a böyle bir kültür ve sanat otağı kazandıran Belediye Başkanı Kazım Arslan’a teşekkür ederek, çalışmalarında başarı diledi.

Editör: TE Bilişim