Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın koordinasyon ve desteği ile tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması yayım projeleri kapsamında Yozgat'ın Fakıbeyli köyünde kışlık Mikrobiyal Gübre ile Nohut demontrasyonu uygulaması yapıldığını söyledi. Özdemir, Yozgat'ta baklagil üretiminin hububattan sonra en çok tarımı yapılan tarla ürünü olduğunu belirterek, ''Ancak son yıllarda üretiminde düşüklük yaşanmaktadır. Bu konuda çiftçilerimizi teşvik etmek ve baklagillerde verimli, kaliteli ve kâr sağlayan çevreyle dost, doğal kaynaklara ve çevreye zarar vermeyen uygulamalardan olan Mikrobiyal Gübre kullanılarak baklagillerdeki üretim ve verim artışını gösterecek olan proje uygulanmaya koyulmuştur'' dedi.
Projenin Ankara Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürütüldüğünü ifade eden Özdemir, ''İlimizde ekonomik olarak önem arz eden baklagil bitkilerinin her biri için etkinlikleri araştırmalarla tespit edilen Rhizobium bakterileri ile aşılama materyali veya mikrobiyal gübrelemenin yurt ölçüsünde yaygınlaştırılması ve baklagil bitkilerin gübrelenmesinde kullanılması ile büyük ölçüde ekonomik yarar sağlanması amaçlanmıştır'' diye konuştu.
Özdemir, Fakıbeyli köyünde seçilen tarlanın 3 parsele ayrıldığını bunlardan ilkine dekara 12 kilo Amonyum Nitrat gübresi kullanıldığını, ikinci parselde hiç gübre ve bakteri kullanılmazken üçüncü parsele ise Rhizobium bakterisi ile aşılanmış nohut ekilerek herhangi bir gübrenin atılmadığını bildirdi. Özdemir, 3 parseldeki ürünün gelişimlerinin izlenip, kayıt altına alındığını, Nohutta nodozite oluşumlarının analiz ve izlenmesi için Ankara Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü uzmanları tarafından numuneler alındığını anlattı. Özdemir, hasat döneminin sonunda mikrobiyal gübrenin verime etkilerinin çiftçi şartlarında değerlendirilerek sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını sözlerine ekledi.  

Editör: TE Bilişim