TÜİK’in adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre yaptığı son düzenleme Yozgat’a pahalıya patladı. 2007 yılında nüfusu 190 bin oranında düşen, sonraki yıllarda bu düşüş devam eden Yozgat, son 9 yılda yaklaşık 75 bin göç verdi. 2015 yılı nüfus oranlarına göre yapılan düzenlemenin neticesinde Yozgat’ın TBMM’deki sandalye temsil sayısı 4’ten 3’e düştü. 

Yozgat’ın içinde bulunduğu durumda sorumluluğu bulunan sivil toplum kuruluşu temsilcilerine milletvekili sayısının 4’ten 3’e düşmesini sorduk, dünü, bu günü, yarını değerlendirdik.  

Bir birinden ilginç ve dikkate değer yanıtların geldiği özel röportajımızın detayları şöyle: 

ÖZIŞIK: “BİR DAHA ADAY OLMAYACAĞIM!”

TSO Başkanı Metin Özışık, iktidar mensuplarının Yozgat’ta TSO Başkanının ülkücü olmasından dolayı odayla ilgili hiçbir proje ve çalışmaya katılmadığını, sıcak bakmadığını ileri sürdü. 

“Yozgat’ın önü açılsın, siyasi ayrılıklar bitsin diye yeni dönemde TSO Başkanlığına aday olmayacağım” diyen Özışık, önemli iddialarda bulundu. 
TÜİK verilerine göre 2023’te Yozgat’ın nüfusunun 300 binlerde göründüğünü hatırlatan Özışık; 

“Şuan ki sosyal yapımız, ekonomik yapımız, ticaret yapımız bu şekilde mevcut durumu ile devam ederse 2023'te nüfusumuz 300 bine düşecek. Burada şöyle bir şey var, bu yumağın sökülmesi gibi düşünelim. Bir yere kadar ‘10 bin 10 bin göçüyor’ ama bir noktadan sonra ticaret öyle bir sıkıntılı duruma düşecek ki çözülme daha da hızlanacak. Asıl olan bunun önlenmesi. Önlenmesi mümkün mü tabi ki mümkün!” dedi. 

İKTİDARIN BAKIŞ AÇISI ÖNEMLİ

Özışık, iktidarın STK temsilcilerine bakış açısının önemli olduğunu söyledi. 

‘Benim gibi düşünenler benimle beraber çalışsın benimle beraber yol yürüsün ama benim gibi düşünmeyenler doğru da olsa doğrusunu kabul etmem düşüncesi ile bu iş yürümez’ mantığı ile hareket ettiğini ileri süren Özışık, bu güne kadar Yozgat’ın ekonomik ve sosyal gelişimi adına pek çok çalışma yürütmelerine rağmen iktidar desteği görmediklerini belirtti. 

BU YÜZDEN BIRAKIYORUM!!!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başta olmak üzere, milletvekilleri ve parti temsilcilerinin bu zihniyetten kurtulup, söz konusu Yozgat olunca belirli bir sınırı aşması gerektiğinin altını çizen Metin Özışık; “Aşamadıkları için bir şey üretemiyorlar. Ben bu yüzden oda başkanlığını bırakıyorum. Bekir Bozdağ ve mevcut iktidarın anlayışı bizden olmayan bir kişi ile bir fikirle bir düşünce ile bizim hiçbir işimiz olamaz düşüncesi var. Bu sürdüğü sürece de Yozgat kaybedecektir. Ben de Yozgat kaybetmemesi için aday değilim. Bekir Bozdağ uzun süredir odaya gelmiyor, Ertuğrul Soysal hiç gelmedi,  Yusuf Başer ilk milletvekilliğinin birinci yılında geldi, Abdulkadir Akgül de gelmiyor. Gelmemelerinin sebebi benim ülkücü olmamla ilgili. Bu tür yaklaşımlar memleketimize zarar veriyor” diye konuştu. 

ERKEKLİ: “STK’LAR HİÇ SAYILDI”

Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erkekli de siyasi iradenin sivil toplum örgütleri ile yaşadığı iletiştim eksikliğine dikkat çekti. 
Siyasi iradeden seçilen milletvekillerinin hiçbir zaman sivil toplum örgütleri ile hareket etmediğini, yatırımı çekme noktasında istişare talebinde bulunmadığını iddia eden Erkekli; 

“Bizleri dinlemediler, yatırımsız bıraktılar. Bu kadar bakan, meclis başkanı varken Yozgat merkezde yatırımı köylerimizden, ilçelerimizden kırsal alandaki insanları buraya çekemediklerinden göç uzun süreli devam etmektedir. Siyasi kıskançlık yüzünden maalesef STK’lardan uzak kaldılar. Kendi koltukları uğruna kimse sivrilmesin kimse gözükmesin mantığı ile işler yürümedi, sonuç bu hale geldi” diye konuştu. 

ALTIN: “BÜROKRASİ VARKEN YATIRIMCI GELMEZ”

Yozgat Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Latif Altın, Yozgat’ta nüfusun göçmesine neden olan yatırım eksiğinin temelinde bürokrasinin geldiğine dikkat çekti. 
Altın;
“Yapılacak bir şey yok. Memleketimizde iş imkanı yok, kabul etmek gerekiyor. Kırsalda yaşıyoruz. Burada bir fabrika kurulacak olsa belediye mücavir alanında arsa, alan, arazi yok. Onun için de yatırımcılar köy mücavir alanına yöneliyor. Orada da Köy Hizmetleri, DSİ, Karayolları Kayseri’de. Bunun için de prosedürler çok uzun. Bu yüzden yatırımcı Yozgat’ta iş yapmaktan çekiniyor. Bir defa bürokrasiyi azaltmaları lazım. 

Bürokrasi Yozgat’a yatırımcının gelmesini engelliyor. Sistemi kolaylaştırmak gerekiyor. Bunu azaltmadıkça sürece yatırım gelmez. Devlet artık fabrika yapmaz biliyoruz ancak devletin iş yapanları desteklemesi lazım. Önce insanların yaşantısı kolaylaşacak” diye konuştu. 

BAKICI: “İSTİHDAMSIZ NÜFUS GÖÇER

Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İlhami Bakıcı, göçün istihdam alanlarının daralmasına bağlı olarak arttığına dikkat çekti. 
Bakıcı; “Sürekli göç veren memlekette nüfus düşüyor. Bunu inkar ediyorlardı şimdi ne diyecekler acaba. Sürekli göç yok diyorlardı. Yapacak bir şey yok. Buraya bir istihdam oluşturmadan fabrika kurmadan, dışarıdan adam buraya gelmeden buranın nüfusu artmayacak. Merkezde pek fazla göç yok ama ilçeler eriyor. Şefaatli'nin nüfusu 9 bine düşmüş. Şiddetle yatırım bekliyoruz. Acemi birliği, öğrenci sayısı, bölge müdürlükleri gelmeli” diye konuştu.
 
SAYGI: “220 KM. UZAKTA YOK SAYILAN BİR ŞEHRİZ”

Yozgat Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Saygı ise milletvekili sayısındaki azalmanın üzüntü verici olduğunu fakat mühim olanın milletvekili sayısı değil ortaya koydukları hizmet olduğunu söyledi. 

Saygı şunları kaydetti: “Memleketimiz için 4’te olsa 3’te olsa Yozgat hizmet görürse, devlet buraya hizmet verirse önemli olan budur. Oradaki, meclisteki vekillerin çalışması önemli olan. 4’ten3’e düşmesi bizim elimizde olan bir şey değil. İnşallah vatan, millet için hayırlı olur. Sayısı çok da önemli değil, önemli olan çalışması. Memlekete hizmet getirsinler. Burası işsiz bir memleket. Ankara’ya 220 kilometre yakınında olmasına rağmen istenilen hizmeti alamıyor.” 

ALTUNTAŞ; “SORUMLULUĞUMUZ BÜYÜK”

Yozgat Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Çelebi Altuntaş, milletvekili sayısının 4’ten 3’e düşmesinin memleket adına önemli bir kayıp olduğunu söyledi. 
Altuntaş, açıklamasında milletvekili sayısının düşmesine neden olan göçün durdurulması için siyasetçiler başta olmak üzere, STK’lar, işadamları ve tüm Yozgatlı’nın üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğine işaret etti. 
Altuntaş, memlekete yatırım gelmesi noktasında imkanların seferber edilerek, yeniden Yozgat’a özel teşvik yasası ile kalkınma hamlesi oluşturulması ile göçün önüne geçilebileceğini söyledi. 

Editör: TE Bilişim