Ramazan ayı münasebetiyle Cumhuriyet Alanı’nda stant açan Neyzen Halil İbrahim Güneşer, burada hem ney üretiyor, hem de ürettiği neylerin satışını gerçekleştiriyor. Neyzen Halil İbrahim Güneşer, “Amacım para kazanmak değil, Mevlevilik geleneğinin en önemli parçası olan neyi yaygınlaştırmaktır” dedi.

Genç neyzen 2006 yılında başladığı musiki hayatında Tekke Müziği’ne gönül verdiğini ve yıllardır bu alanda çalıştığını belirtti. Gelenekli sanatlarımızdan olan neyin, Yozgat’ta yeni yeni tanınan ve aranır olmaya başlanan bir enstrüman olduğunu kaydeden Güneşer, “On yıl gibi bir sürede şunu öğrendim ki insan bir işte sabreder ve var gücü ile çalışırsa Allah ona o yolun tüm kapılarını açıyor. Bu gün geldiğimiz durumda şu an Yozgat'ın tüm ilçeleri dahil ney sazını icra eden kişi sayısı belki bir elin parmak sayısını geçmeyeceği gibi bu sazı icra edip aynı zamanda yapabilen naçizane tek kişiyim” dedi.

KONYA’DA ÖĞRENDİ

Yozgatlı genç neyzen Halil İbrahim Güneşer, ney enstrümanına duyduğu yoğun ilgi ve sevgi sonucu Mevlevilik tarikatının başkenti olan Konya’ya giderek, Konya’da işin erbabı ustalardan ney yapımını öğrendi. Konya’da ney yapmayı öğrenen Halil İbrahim Güneşer,

“Şimdi Yozgat’ta ney yapıp gençlere neyi sevdirmeye çalışıyorum. Geçmişte Yozgat neyi çok seviyordu. Çünkü Yozgat’ta geçmişte bir Mevlevihane vardı” diye konuştu. Halil İbrahim Güneşer, bazı tarihi kaynaklarda Yozgat’ta bulunan Mevlevihane nin Halvetiyye Tarikatı karşısında tutunamayarak kısa sürede etkisini yitirdiğini ve daha sonra ise Tekke ve Zaviyeler Kanunu nedeniyle kapatıldığını ifade ederek, 

“Bir süre depo, sonra il halk kütüphanesi ve günümüzde de Şeyh Necdi Mescidi olarak bilinen Lise Caddesi'nde ki o bina geçmişte Mevlevihanedir. Tekke-Türk musikisinin önemli isimlerinden, aynı zamanda meşhur Yozgatlı Süleyman Hafız'ın da hocası olan Neyzen (Deli) Salih Dede tarafından kurulmuştur. Şeyh Necdi ise tekkenin son postnişini olarak bilinir. O elit tarikatın etkisinin Yozgat'tan silinmesinden sonra Tekke tavrını, tekke musikisini Yozgat'ta araştırıp naçizane icra etmeye çalışan tek kişi sayılırım. Naçizane bu kültürün bir taşıyıcısı olarak tek amacım bu kültürü gelecek kuşaklara aktarmaktır. Ramazan boyunda Cumhuriyet Meydanında kendi standımda ney yapıp icra ediyorum. Meraklısını, ilgilenen herkesi, musiki gönüllülerini bekliyorum” şeklinde konuştu. Neyzen Halil İbrahim, yeni hedefini ise Yozgat’ta bir atölye kurarak, Yozgat’tan Türkiye’nin her yerine neyi taşımak olarak belirlediğini aktararak, “İnşallah bu projemizde de başarıya ulaşacağız. Ve böylece Yozgat’ın kültürüne, sosyal hayatına önemli bir katkı sunmuş olacağız” ifadelerinde bulundu.

Editör: TE Bilişim