Merkeze bağlı Başıbüyüklü köylüleri, günümüzdeki imkanlara nispetle, medya başta olmak üzere iletişim ve ulaşım araçlarının kıt olduğu veya bulunmadığı dönemlerde, köy sosyal hayatının vazgeçilmezi olan köy odası geleneği yaşatmaya devam ediyor.
Köy halkının bir araya gelip toplandığı, işten arta kalan boş vakitlerini değerlendirdiği, doyumsuz sohbetlerin yapıldığı ve köy yaşantısının etkin olarak yaşandığı köy odaları şehir yaşantısına inat, geleneğini sürdürüyor. Özellikle akşam saatlerinde yoğunlaşan köy odası buluşmalarında, sosyal ve ekonomik sorunlar tartışılıyor bazen da köy ihtiyar odası ve köy imamının da hazır bulunduğu ortamda  köy idaresine ve dini hayata ilişkin konular ele alınıyor.
İletişim ve medya ve ulaşım araçlarının zirve yaptığı bu dönemde Yozgat merkez ilçeye bağlı Başıbüyüklü Köylüleri bu geleneği sürdüren köylerden birisi konumunda. 
Köy Muhtarı Memduh Özçelik duygularını dile getirirken, derin bir ah çekmekten kendisini alamadı. “Nerdeee  o eski köy odaları, o sohbetler, bilge insanların oluşturduğu o ortamlar nerdeee” diye eskiyi yad eden Muhtar Özçelik “Buna şükür yine köyümüzde bu geleneği sürdürüyoruz.Biraz olsun televizyon esaretinden uzak kalıyoruz. Odamız günün her saati açıktır. Hem köylümüze açık hem de garip, yabancı ve yolda kalan kişilere açıktır. “ diye konuştu.
Köy odası geleneğinin işlevini yitirdiğini vurgulayan Muhtar Özçelik “ Biz her şeye rağmen, muhtar, köy imamı, ihtiyar heyeti ve köy halkı olarak bu geleneği ve birlikteliği  sürdürüyoruz. Güncel konular, dini sohbetler, kültürel konular ile kimi zamanda yöresel yemek ve damak kültürü ile, oda oyunları ile  hoş bir ortamda boş vakitlerimizi değerlendiriyoruz” diyerek, aynı zamanda da gelenek-göreneklerimizi gelecek nesle aktarmış oluyoruz’’ diye konuştu.

Editör: TE Bilişim