Yozgat Belediyesi Bilal Şahin Kültür Merkezi’nde saat 14.00’de başlayan söyleyişe Yozgat Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Açıkgöz, Acıbadem Hastanesi Acıbadem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Dr. Turgut Aydın, saha sorumlusu Abdullah Arslan ve eşler katıldı.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Dr. Turgut Aydın, görsel sunum eşliğinde gerçekleştirdiği konuşmada, katılımcılara tüp bebek uygulaması hakkında bilgi verdi.
KISIRLIK
Aydın, toplumda her yüz kişiden on tanesinin tıp dilinde infertilite olarak ifade edilen kısırlık ile yüzleşmek zorunda kaldığını söyledi.
Dr. Aydın, tüp bebek uygulamasının ilk defa 1978 yılında uygulandığını hatırlattı. Günümüzde Anadolu başta olmak üzere dünyanın her yerinde yaygın olarak kullanıldığına işaret eden Aydın;
“Tüp bebek neden bu kadar arttı. Bunun birçok nedeni olabilir, artık insanlar daha geç evleniyorlar, çocuk yapmaya daha geç karar veriyorlar. Maalesef bir takım hastalıklar daha genç yaşta oluşuyor. Ve artık çevresel faktörler de çok başımızı ağrıtmaya başladı. Hormonlu ilaçlar, yiyecekler kullanılıyor. Birçok bunu etkileyen nedenler var. Yaş ilerledikçe bazı hastalıkları daha etkili oluyor ve çocuk doğurmayı geciktirebiliyor” dedi.
45 YAŞI VE SONRASI TEHLİKE
Dr. Aydın, cinsel hayatta kadın hayatının ortala 70 yıllık bölümünü değerlendirdiği konuşmasında 16-17 yaşında başlayan doğurganlık özelliğinin 30 yaşından sonra azaldığını, 40-45 yaşından sonra tamamen bittiğini söyledi.
Aydın şu bilgileri verdi: “Kadın hayatında çocuk  sahibi olmak için 15-20 yıllık bir süreç var aslında. Bir aile kurulması isteniyorsa bir an evvel gebe kalıp doğurmak lazım. Bu bazen bir yılda oluyor, bazen 3-4 yıl ama 15-20 yılda olumsuz etkiler oluşabiliyor.”
Tüp Bebek konulu söyleşinin ardından katılımcılardan kurayla belirlenen iki çift, Kayseri Acıbadem Hastanesi tarafından tüp bebek tedavi imkanına sahip oldu.

Editör: TE Bilişim