Taraf Gazetesi’nde Hüseyin Özay imzası ile yayınlanan haberde Yozgat’ta muhalif siyasi görüşe sahip insanların tek tek fişlendiği yönünde iddialar yer almıştı. Tartışmalara neden olan iddiaların geçerliliğini araştırmak üzere harekete geçen CHP Milletvekilli Atilla Kart, konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu’na taşıdı.

Kart; “17 ve 25 Aralık Yolsuzluk operasyonlarının ardından başlatılan “örtülü fişleme” çalışmaları kapsamında, Kozmik Çalışma Grubu (KÇG) tarafından sürdürülen çalışmalar sonucunda Yozgat İl’indeki çalışmaların tamamlandığı, Yozgat’ta 210 işletmenin muhalif olarak isimlendirildiği , muhalif durumda olan bu işletmelerin bir kısmının paralel yapıya destek verdiği, bir kısmının ise muhalefet partilerine destek verdiği ve hangi sektörel alanlarda faaliyet gösterdiklerinin tespit edildiği ifade ve iddia edilmektedir.

2014 yılı başından itibaren benzeri fişleme çalışmalarının daha da yoğunlaştığı bir vakıadır. Bu konuda somut bulgu ve bilgiler kamuoyuna yansımıştır. Mezkûr haberde sözü edilen iddialar da, somut bilgilere dayanmaktadır. Sözü edilen fiili çalışmaların , hiçbir şekilde yasal ve anayasal dayanağının bulunmadığı açıktır. Demokrasilerde, Hükümetlerin ve Devlet’in, vatandaşını fişlemesi söz konusu olamaz.  Nefret ve ayırımcılık anlamına gelen bu ve benzeri çalışmalar toplumsal barışı zedeleyen sonuçlara yol açmaktadır. Hükümet eliyle bir taraftan bölücülük yapılmakta, bir taraftan da kutuplaşmaya yol açılmaktadır. Temel hak ve özgürlüklere saldırı anlamına gelen bu fişlemelerin, anayasal ihlal boyutlarında sonuçlarının olacağı açıktır” ifadelerine yer verdi.

İddiaları dayanak gösteren Kart, Başbakan Davutoğlu’ndan şu sorulara yanıt vermesini istedi:
“Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Kozmik Çalışma Grubu (KÇG) adıyla faaliyet sürdüren bir birim var mıdır? Bu birim ne zaman faaliyete geçmiştir? Bu birimin görev alanı ve yasal dayanağı nedir?
Kanunsuz Emir ve Talimatla gerçekleştirilen, yasal ve anayasal dayanağı  bulunmayan bu fişlemeler, diğer İl’lerde de sürdürülmekte midir?
Bu çalışmalar hangi yasal yetkiler ve takdir yetkisi kapsamında sürdürülmektedir?”

Editör: TE Bilişim