Kış mevsiminin kurak geçmesi Yozgat kırsalında kenelerin erken uyanmasına, beraberinde kene vakalarının da yaşanmasına sebep oldu.
Son üç yılda 31 kişinin yaşamını yitirdiği Yozgat’ta, kış mevsiminin sıcak geçmesi doğayla birlikte kenelerin de erken uyanmasına sebep oldu. Önceki yıllarda Mayıs ayının sonlarında görülen kene Yozgat’ta bu kez Nisan ayı başında ortaya çıktı.
İLK KENE ISIRMASI ÇEKEREK’TE
Uzun süreli bilinçlendirme çalışmaları neticesinde 2013 yılında KKKA hastalığından bir kişinin yaşamanı yitirdiği Yozgat’ta, kene ısırma vakası 2014 yılında bir ay erken yaşandı. Çekerek İlçesi’nde Sultan Ünlü isimli kadın, kene ısırması sonucu kaldırıldığı Sorgun Devlet Hastanesi’nden Tokat Gazi Osmanpaşa Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne sevk edildi.
Yılın ilk vakasının bir yıl erken gerçekleşmesi kene ile mücadelede yetkili kurum ve kuruluşları harekete geçirdi.
İLAÇLAMA
ÇALIŞMASI BAŞLADI
Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerden korunmak için köylerde bulunan ahırları ve büyükbaş hayvanları ilaçlama çalışmasına başladı.
Kene popülasyonunun yoğun olarak görüldüğü ahırları tek tek dolaşarak ilaçlama yapan ekipler, vatandaşlara ilaçlamanın nasıl yapılması gerektiğini uygulamalı olarak gösterdi. Ekipler köy halkına da keneden korunma yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaaddin Özdemir, öncelikle kene varlığının yoğun olarak görüldüğü bölgelerden başlamak kaydıyla büyük baş ve küçükbaş hayvanları ilaçlama ve bilinçlendirme çalışmalarını yoğun bir programla sürdürdüklerini söyledi.
Özdemir, havaların bu yıl erken ısınmasından dolayı kene vakalarının görülmeye başladığına dikkat çekerek, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte hayvanların meralara çıktığını ve kene vakalarının sıcak havalarda görüldüğünü kaydetti.
Özdemir, geçen yıla nazaran bir ay erken görülen kene keneye karşı köylüleri de bilinçlendirmeye çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: “Meralarda bulunan keneler hayvanlara geliyor.
Hayvanlarda gelişimini tamamlayan keneler daha sonra tekrar meraya düşerek yaklaşık 3 bin civarında yumurta bırakıyor. Bu sebeple uzmanlarımız da hayvanların üzerinde bulunan keneleri meraya düşmeden ilaçlıyor. Önemli olan keneler hayvanların üzerindeyken ilaçlamak" dedi.
YOĞUNLUKLARINA BAKILDI
Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği Ve Su Ürünleri Şube Müdürü Onur Polat da yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde merkez köyler ve ilçelerde dahil olmak üzere özellikle kene ısırma vakalarının yoğun olduğu bölgelerin tespit edilerek, ilaçlama çalışmasının bu çerçevede yürütüldüğünü söyledi.
Merkezde yaklaşık 22 köy ve her ilçede kene popülasyonu bulunan köylerde kene ilaçlaması yaptıklarını hatırlatan Polat, şuları söyledi: “Kene ilaçlaması bu bizim aldığımız KKKA virüsünün herhangi bir yayılım göstermeden önce kene yoğunluğunun azaltmaya yönelik çalışmalar bunlar. Vatandaşlarımız da yetkililere yardımcı olacaklar. Kene yoğunluğu iyice rahatsız edici boyutlara vardığında mutlaka kendi imkanları ile de yine kene ilaçlarını eczanelerden temin edip hayvanlara uygun bir şekilde mutlaka uygulayacaklar. Herhangi bir kene ısırığı vakasında da en yakın sağlık kuruluşuna hiç vakit geçirmeden başvurmalı, gereken kontrolleri de zamanında yaptırmalıdırlar.”
VATANDAŞ DAHA DUYARLI
Akdağmadeni İlçesi Akbaş Köyü’nden Mevlüt Altınok da kış mevsiminin sıcak geçmesinden dolayı baharın gelmesiyle birlikte hayvanların meraya çıktığını belirterek, "Hayvanların üzerinde kene daha yaygın oluyor ve bu yüzden meraya daha çok yayılıyor. Her yıl artıyor. Bizde ilaçlıyoruz. Zehirli olup olmadığını bilmediğimiz için korkuyoruz. Yılar öncesinin kenesinin yanı sıra yeni değişik, değişik kene çıktı. Zehirli olduğundan şüpheleniyoruz. Köyümüzden zehirlenen olmadı fakat çevre köylerde zehirlenmeler oldu" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim