Makina Mühendisleri Odası Yozgat Şubesi Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlediği seminerle makina mühendislerine “Kazanlarda Enerji Verimliliği  “ konulu bilgilendirme semineri düzenledi.
    Makina Mühendisleri Odasının düzenlediği seminere konuşmacı olarak katılan Bozok Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Mehmet Doğan, binalarda ve sanayii tesislerindeki kazanların tesisatlarının yasa ve yönetmelikler uyarınca projelendirilmesi ve periyodik kontrollerinin düzenli olarak yaptırılmasının, toplumun can ve mal güvenliği açısından birinci dereceden önem taşıdığını belirterek şunları söyledi; “ Çoğu kez, insan yaşamını hiçe sayarak daha fazla rant elde etmeyi ön planda tutan yaklaşımlar sonucunda en basit emniyet kuralları dahi yerine getirilmemektedir. Üretilen bir çok kazan kapasitelerine uygun üretim belgelerine sahip değildir. Kamuoyuna yansıyan ve yansımayan bir çok kazanın önüne geçilebilmesi için Makina Mühendisleri Odası tüketicileri uyarmaktadır.”
    Bir Kazan sistemi kurduracak veya bakımını  yaptıracak tüketici bu hizmeti alacağı zaman dikkat etmesi gereken şartları sıralayan Doğan,” Öncelikle Mekanik tesisat konusunda proje üreten ve uygulayan firmaların yetkilendirilmiş  firmalar olmasına özen gestermesi ve bu firmaların bünyelerinde uzmanlık belgesi almış yetkili mühendisler bulundurması gerekmektedir. Kapalı sistem, sıcak su, kızgın su, veya buhar kazanlarının her yıl periyodik testlerinin yapılması gerektiği halde genellikle bu kontroller yapılmalıdır. Kalorifer kazanı ve benzer kazanları  kullananlar ve işletmeye alanlar mutlaka eğitimden geçmeli ve bilgilendirilmelidir“ dedi.

Editör: TE Bilişim