Yozgat'ta geçen yıl uygulamaya konulan ''Yaşam Desteği'' projesi kapsamında belirlenen risk altındaki 20 çocuktan 18'i verilen ''Doğalgaz ve Sıhhi Tesisatçı'' eğitiminde başarılı olarak, düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Belediye Başkanı Yusuf Başer, kurayla belirlediği bir gence belediyede iş verdi.
    Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonundaki törende projeyle ilgili yapılan sunumda, İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında geçen yıl ''Çocuklarımızın Mutlu Geleceği için Umut Yıldızı Projesi'' protokolü imzalandığını hatırlatılarak, bu projeye bağlı olarak Emniyet Müdürlüğü, İşkur, Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığının ortaklaşa hazırlanan ''Yaşam Desteği'' projesinin uygulamaya konulduğu vurgulandı.
    Diğer ilgili kurumların da desteği ile il genelinde suça sürüklenmiş, suçtan zarar görmüş, olumsuz şartlarla karşı karşıya kalan risk altındaki çocuklara yönelik alan taraması gerçekleştirilerek, 20 çocuğun belirlendiği ifade edildi. Projeye dahil edilen bu çocuklara yönelik açılan ''Doğalgaz ve Sıhhi Tesisatçılık'' kursu sonucunda 736 saat süreyle teorik ve uygulamalı eğitim alan çocuklardan 18'inin başarılı olarak, sertifika almaya hak kazandığı, çocuklara verilen eğitim dışında ağaç dikimi, aile içi iletişim semineri, sosyal yardım faaliyetlerinin de gerçekleştirildiğinin altı çizildi.
    Yozgat Valisi Necati Şentürk ise törende yaptığı konuşmada, 18 çocuğun eğitim alarak yeniden topluma kazandırılması yolunda önemli bir projenin gerçekleştirilip, sonuçlarının da alındığını belirterek şöyle dedi:
    ''Bu çocuklar acaba isteyerek mi suç işlemişlerdir veya bilerek, isteyerek, kasten planlayarak mı bu işi yapmışlardır, yoksa suça sürüklenmişler midir, suçtan zarar mı görmüşlerdir? Çocuklar ve gençler için çok az bir kısmını istisna edersek, bu çocuklar suça teşvik edilmişlerdir, sürüklenmişlerdir adeta, bundan da mağdur olmuşlardır. Buradaki sorumluluk ne kadar çocuklara atfettirilebilir, ne kadar gençlere sorumluluk yüklenebilir? Yoksa o suç işlemesini teşvik eden ortamın mıdır kabahat, yoksa onları suç işlemeye sürükleyen başka insanlar mı suçludur? bunun sorgulanması gerekir. Bence bu çocuklar büyük ölçüde suça sürüklenmişlerdir, suçun mağduru olmuşlardır. İnsanların, gençlerin, çocukların hayata hazırlanmalarının en doğru metodu eğitimdir. Yani onları güzel eğitirseniz, doğru eğitirseniz, doğru bilgilendirirseniz, çağın bilgileriyle, çağın teknolojisiyle teşhis ederseniz ve onları hayata güzel hazırlarsanız, yani toplumda iş bulacak seviyeye getirirseniz onları, onlarda suç işlemezler.''
    Hiç kimsenin isteyerek suç işlemeyeceğini kaydeden Vali Şentürk, Yozgat'ta risk altındaki çocukların eğitimiyle ilgili çok iyi bir seçim yapılarak ''Doğalgaz ve tesisatçılık kursu'' açıldığını, bu kursta başarı olanların birer ''Altın bilezik'' sahibi olduklarını anlattı ve konuşmasını şöyle sürdürdü:
    ''Bu projeden beklenen sonuç, sağlıklı bireyler olarak bu çocuklarımızın, gençlerimizin topluma katılmaları. Bir insanın sağlıklı bir birey olarak katılması için iyi bir eğitim almış olması lazım. Eğitim örgün eğitim anlamında kullanılmıyor, hayatın her safhasında insanlar eğitim alabilirler, eğitilebilirler, öğrenebilirler, buradaki kursta olduğu gibi. Sadece eğitim yeterli değil, topluma düşen başka bir görev daha var. Tüccarımız, sanayicimiz, esnafımız yanında bir kişi çalıştırsa işsizlik hadisesi son bulur. Bir kişinin maliyetini hesaplarsanız, onun ürettiği değeri de ortaya koyarsanız en kötü ihtimalle bir iş veren zarar etmeden bir kişiyi istihdam edebilir. Peki insanları eğittiniz, çocuklara eğitim verdiniz ama onlara iş veremiyor, istihdam edemiyorsanız sonra onlardan sağlıklı bireyler olarak topluma dönmelerini çok fazla beklemeye hakkımız yok. Yani insanları ahlakla açlık arasında bir tercih yapmaya zorlamamak lazım. Hem ahlaklı ve faziletli bir hayat sürmesini sağlayacak bir ortamı oluşturacaksınız hem de ona iş sağlayacaksınız, iş ortamı sağlayacaksınız. Böylelikle onların birer sağlıklı birey olmalarını temin edebilirsiniz.''
    Vali Şentürk çocuklara sertifikalarıyla birlikte birer altın hediye ederken, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık sertifika alan çocuklardan bazılarını istihdam edebileceklerini bildirdi.
   
Editör: TE Bilişim