Hayvancılığın kayıt altına alınarak kaçak besiciliğin önüne geçilmesi amacıyla yürütülen kulak küpesi uygulamasına elektronik standart getirildi. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Koyun ve Keçilerin Elektronik Kimliklendirilmesi ve Kaydı Projesi' ile tüm küçük baş hayvanların elektronik kimlik kartı olacak.
Koyun ve keçilerin elektronik küpeleme çalışması Yozgat'ta yoğun bir çalışma ile programı ile devam ediyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaaddin Özdemir kontrolünde çalışmaları yürüten ekipler, bir yandan küçük baş hayvanlara elektronik küpe takıyor diğer yandan da hastalıklara karşı aşılıyor.
Önceki gün merkeze bağlı Köseyusuf Köyü'nde koyun ve keçilere elektronik küpe uygulaması yapıldı.  Çalışmaları yerinde takip eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaaddin Özdemir, bu güne kadar manuel küpeleme yapıldığını hatırlattı. 
Koyun ve Keçilerin Elektronik Kimliklendirilmesi ve Kaydı Projesi kapsamında Yozgat'ta küçükbaş hayvanların elektronik küpe uygulamasına geçildiğini belirten Özdemir; "Mart ve Nisan aylarında elektronik küpe uygulaması ile ilgili gerek ilçe müdürlükleri gerekse il müdürlüğümüzde görevli hayvan sağlığı personellerine eğitimler verilmiş olup, tüm personelimize elektronik el terminali ve ekipmanları dağıtılarak çalışmalara başlandı" dedi. 
Daha önceki yıllarda uygulanan klasik küpelerin zaman kayıpları ile birlikte bazı güçlüklere sebep olduğunu kaydeden Özdemir, elektronik küpe uygulamasından bahsetti. 
Özdemir; "Elektronik küpelerin amacı kulaktan kolay kolay düşmüyor. Okuma sistemi kolay. Öncesinde numara yazıyorsunuz, iş yerinde doğruluyor, kayıt ediyorsunuz. Şimdi direk el aparatı ile kulağına tutuyorsunuz oradaki çip vasıtası ile hemen sisteme kaydını görebiliyorsunuz. Yaptığınız aşıyı, diğer işlemleri ve diğer uygulamalar sisteme kayıt ediliyor. Bir anlamda hayvanın kimliği oluyor. Önceki küpelerde kulaklarda enfeksiyon oluşuyordu böylelikle onun da önüne geçilmiş oldu. Küpe düşmediği için güven altında olmuş oluyor. Hem de iş akışı açısından da kolaylık sağlanmış oluyor. Kayıttan düşme işlemi kontrollü bir şekilde yapılmış oluyor. Bu bağlamda çipli küpenin daha faydalı olacağına inanıyorum" diye konuştu. 
Hayvanlarına elektronik kelepçe takılan besici ise şunları söyledi: "Küçükbaş hayvan yetiştiricisiyim. Önceki küpeyi hayvanları tutup okuyorduk. Bu yeni küpe geriden elektronik olduğundan dolayı rahatlık. Küpeleme sırasında kuzu vebası aşısı yapılıyor. Önceki küpeyi kesip attığında bir şey kalmıyordu veya düşüyordu ama bu yeni küpe ile hırsızlık olayının önüne de geçilmiş olacak."

Editör: TE Bilişim