Yozgat Merkeze bağlı Salmanfakılı köyü Beşik Tepe Mevkiine 2007 yılında kurulan ve o günden beri faaliyette olan Yozgat İli Katı Atık Bertaraf Tesislerinde toplanan çöpler YOKAB’ın (Yozgat İli Katı Atık Bertaraf Tesisleri Birlik Başkanlığı) 22 milyon liralık projesi ile enerjiye dönüşecek. Birlik Başkanı Dr. Kazım Arslan’ın önem verdiği proje kapsamında ayrıca bölgede çöpler için ayrıştırma tesisi ile bir de sera oluşturulacak. 

            ARSLAN: “EKONOMİYE KAZANDIRILMASI GEREKİYORDU”

            Yozgat İli Katı Atık Bertaraf Tesisleri Birlik Başkanı Dr. Kazım Arslan, Atık Depolama Sahasında yıllardır düzenli depolama yaptıklarını hatırlatarak; “Bu çöplerin de ekonomiye bir şekilde kazandırılması gerekiyordu. Aynı zamanda çevreyi daha düzenli ve temiz tutmamız gerekiyordu. Bu sebeple proje başlattık” dedi.  Katı Atık Bertaraf Tesisinde çöplerden elektrik üretimi yapacaklarını kaydeden Arslan, çalışmaların son safhaya geldiğini duyurdu.  Birkaç ay içerisinde bölgede çöplerden elektrik üretimine başlanacağını ifade eden Arslan; “Bunun dışında başka Üniteler de yapılıyor aynı bölgede. Bu ünitelerden birisi olan Ön Ayrıştırma Ünitesinde organik olan ve olmayan çöpler ayrıştırılacaktır. Geri dönüştürülecek atıkları türlerine göre; plastik, kağıt, metal vb. şekilde ayırmak suretiyle ekonomik olarak değerlendirme imkanımız olacak. Onun ötesinde de çok pis bir görüntü arz eden, netice itibari ile şehrin çöplerini attığımız bölgeyi de tamamen piknik alanı, mesire alanı haline getirmiş olacağız. Çevreye de çok büyük bir katkı sunmuş olacağız. Yine bu şekilde Katı Atık Bertaraf Tesisimizi de çok uzun yıllar yeni bir yere de ihtiyaç duymadan kullanmış olacağız” diye konuştu.  

            ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETMEYE KARAR VERDİK!

Başkan Kazım Arslan, “ 10 yıl önce kurulan Katı Atık Düzenleme Depo Alanında, 1 yıl önce çöpten enerji üretmeye karar verdiklerini söyledi  ve 2016 yılı sonunda yapılan ihale sonucunda 10 yıllığına yap-işlet modeli ile ITC-KA ENERJİ ÜRETİM SANAYİ VE TİC. A.Ş.  ile YOKAB Başkanlığı arasında 2017 yılı Ocak ayında imzalar atılarak YOZGAT ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİMİ Projesinin hayata geçirilmesi için çalışmaların başladığını ekledi. Yozgat’ın, Türkiye’de az sayıda bulunan modern bir tesise kavuşması için kısa sürede çalışmalara başlayan firmanın burada; Atık Ayrıştırma Ünitesi, Fermantasyon Ünitesi, Gaz Balonu ve Depo Sahasından rigorlar açılarak boruları döşemeye başladığını bildirdi.  Sistemin faaliyete geçmesi ile saatte 3 bin 500 konutun elektrik ihtiyacının çöpten karşılanacağını ifade eden Arslan; “Bunlar sisteme gelerek Yozgat’ın yaklaşık 3 bin 500 konutunun elektriğini karşılayacak oranda elektrik üretimi yapılacak. Bu tesis daha önce çok atıl bir vaziyetteydi gördüğünüz gibi mükemmel işler oluyor. Tüm Yozgat’ın çöpüne talibiz, Birliğimize Yozgat Belediyesi, Sorgun Belediyesi, Yerköy Belediyesi, Sarıkaya Belediyesi,  Çekerek Belediyesi, Aydıncık Belediyesi,  Eymir Belediyesi, Çiğdemli Belediyesi, Baydiğin Belediyesi, Çiçekdağ Belediyesi, Köseli Belediyesi, Şefaatli Belediyesi olmak üzere 12 üyemiz var, onların çöplerini buraya taşıyacağız ve buradan enerji üretimi gerçekleştireceğiz. Bizim de tek hayalimiz buydu inşallah çok kısa zamanda diğer üniteler de kurulduktan sonra daha sonraki haberimizde inşallah buranın ne hale geldiğini hep beraber göreceğiz” diye konuştu.

            2.8 MEGAVATLIK ENERJİ

Projeyi yürüten ITC-KA ENERJİ ÜRETİM SANAYİ VE TİC. A.Ş.  nin Tesis Şefi İbrahim Hakkı AYDIN, tesisin kurulu güç olarak saatte 2.8 megavatlık elektrik üretecek kapasitede olduğunu söyledi.  Tesisin işleyişi hakkında bilgi veren Aydın; “Tesisimizde gaz sahasında oluşan metan gazını borular yardımıyla toplanarak gaz motorlarına iletilecegiz ve metan gazının yakılması suretiyle elektrik üretimi yapacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim