Tamer, gazetemizi ziyaret ederek genel yayın yönetmenimiz Yasin Nazım Kayhan’a ‘Egzoz gazı emisyon ölçümü’ hakkında araç şoförlerini yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu.
30 Kasım tarihli ‘Egzoz gazı emisyonu kontrolü ile benzin ve motorin kalitesi yönetmeliği’ ve Çevre Kanunu kapsamında egzoz gazı emisyon ölçümü yapmakla yetkili olduklarını hatırlatan Tamer, il genelinde trafik polisleri ile birlikte denetimlere çıkacaklarını söyledi.
EGZOZ GAZI EMİSYON
ÖLÇÜM ZAMANI
Tamer, egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırma periyotlarına da değinerek, şu bilgileri verdi:
“Taşıtlar cinslerine, kullanım amaç ve şekillerine uygun olarak belirlenen periyotlarda egzoz gazı emisyon ölçümüne tabi tutulur. Hususi ve resmi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir, diğer motorlu taşıtlar bir yaş sonunda ve devamında yılda bir egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmak zorundadır.”
YASAL CEZALAR VAR
İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü personelinin trafik polisleri ile müştereken egzoz gazı emisyon ölçüm denetimleri sırasında belirlenen değerlere aykırı çıkan otomobil sahiplerine  para cezası uygulandığını vurgulayan Tamer, şunları söyledi:
“Denetimlerde egzoz gazı emisyon ölçümünün periyodunda yaptırılmadığının veya egzoz gazı emisyon ölçüm sonuçlarının bu yönetmelikle belirtilen sınır değerlere aykırı emisyona sebep olduğunun   tespiti halinde taşıt sahibine Çevre Kanununun 20’ni maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre idari para cezası verilir. Egzoz Gazı Emisyon periyotları hakkında düzenlenen idari yaptırım kararı ve ilgili tebligat işlemleri 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre denetim yapıldığı İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile yürütülür.
Egzoz gazı emisyon ölçümünü periyodunda yaptırmadığı belirlenen araçları 2014 yılı itibari ile 875 TL, yönetmelikle belirtilen sınır değerlere aykırı emisyona ise bin 750 TL cezai işlem uygulanacaktır.”

Editör: TE Bilişim