Yozgat 1. Eğitim Şurası merkez ve ilçelerdeki milli eğitim müdürleri ve okul müdürlerinin katılımı ile yapıldı. Geniş katılımlı toplantıda Yozgat eğitiminin dünü, bugünü ve yarınına ilişkin önemli konuların görüşüldüğü ilk güne Yozgat Valisi Necati Şentürk'ün eğitimcilere yaptırdığı yemin damgasını vurdu.
    Yimpaş Alışveriş ve Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda saat 10:00'da Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan şurayı Ak Parti Yozgat Milletvekili Osman Coşkun, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, İl Emniyet Müdürü Bekir Akarsu, Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yunus Çetin, Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri, Yozgatlı yurt içinde ve yurt dışında faaliyet yürüten federasyon temsilcileri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
EĞİTİMİ GELİŞEN
ÜLKELER DE GELİŞİR
    Toplantının açılış konuşmasını yapan Yozgat Valisi Necati Şentürk, eğitim sorunlarını çözen milletlerin, ekonomik ve sosyal sorunlarını zaten çözüme kavuşturmuş olduklarını söyledi.
    Şentürk, Osmanlı İmparatorluğu'nun da yükseldiği zamanlarda bilim ve teknolojinin ön plana çıktığını söyledi.
    Şentürk; “Eğitim sorunlarını çözen milletler, bütün sorunlarını, ekonomik sorunlarını, sosyal sorunlarını çözmüş olurlar. Çünkü biliyorum ki, büyük Türk milleti tarihte çok büyük devletler ve imparatorluklar kurmuştur. Bu imparatorlukların yükseldiği zamanlar eğitimde, bilimde ve teknolojide aynı ölçüde yüksek yerlere ulaşmıştır. Ne zamanki eğitimde geri kalmışız, o zaman o büyük imparatorluk gerilemeye başlamış.
    Osmanlı İmparatorluğu bilim ve teknolojiyi takip edemedi, eğitimde ne zaman geri kaldı ve malum ifade ile sanayi devrimini yakalayamadı ve böylelikle çöküşü tırmandı. Ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi bilim ve teknolojiyi takip etmemesi olmuştur” dedi.
GENÇLİK MÜTHİŞ BİR GÜÇ!
    “Şimdi tarih tekerrürden ibarettir” diye devam ettiği Yozgat'ta göreve başladığından bu tarafa eğitim üzerine yoğun bir çalışma içerisine girdiğini kaydeden Vali Şentürk; “Yozgat'a geldikten sonra 5 aydır yoğun  bir çalışma içerisindeyim, hummalı bir çalışma, durdurak bilmeyen bir çalışma. Ben, milli eğitim müdürümüz ve eğitimci tüm arkadaşlarımız bütün ilçelerimizi defaatle gezdik.
    Bu gün buraya gelmeden evvel ulusal gazetelere şöyle bir göz attım. Türkiye 10 yıl içerisinde Avrupa Birincisi olur. Sebep, potansiyel genç nüfus. Yozgat'ta 493 tane okulumuz var öğrenci sayımız 98 bin 944. Müthiş bir güç, müthiş bir enerji, müthiş bir dinamizm” dedi.
İŞADAMINDAN
TELEFONDA OKUL SÖZÜ…
    Vali Şentürk, konuşması sırasında Yozgatlı İşadamı Bilal Şahin'den gelen telefonla görüştü. Mikrofon elinde işadamıyla telefon bağlantısı kuran Vali Şentürk, sağlık problemleri nedeni ile toplantıya katılamayan hayırsever işadamının yaptırdığı cami ve ilahiyet fakültesinin tamamlanmasının ardından kentin en modern okulunu yaptırma sözü verdiğini salona ilan etti. 
    Şentürk; “Evet arkadaşlar şimdi, şuanda şuranın amaçlarından bir tanesi gerçekleşti mi?
    Ben sadece Bilal Şahin'e değil, eğitimde çok emekli olan Erdoğan Akdağ'a ve adını şuanda unuttuğum çok sayıdaki Yozgat'a emek vermiş olan işadamlarımıza gönül dolusu teşekkürlerimizi, saygılarımızı ve şükranlarımızı arz ediyorum” dedi.
NAMUS VE ŞEREF
 YEMİNİ ETTİRDİ
    Toplantının en ilginç bölümü ise Vali Necati Şentürk'ün eğitimcileri elleri bayrak üzerinde namus ve şerefleri üzerine başarı yemini ettirdiği an oldu.
    “Şimdi, burada kutsal bir ant içeceğiz. Ama öyle bir ant ki bütün kutsal mukaddes değerlerimiz üzerine, öyle bir ant ki en çok üzerine titrediğimiz namus ve şeref üzerine Türk bayrağı üzerine yemin edeceğiz. Hani Yozgatlıların bir ifadesi var, kavilden karardan dönmemecesine.
    Lütfen buraya gelsin arkadaşlarımız ve lütfen öğretmen arkadaşlarımız ayağa kalksınlar” diyen Şentürk'ün okuduğu, salonda bulunan eğitimcilerin de tekrarladığı Şura Yemini ifadelerden oluştu:
    “Bozok diyarında Yüce Türk Milletinin emrinde, milli eğitim hizmetlerinde idareci ve öğretmen olarak görev yaptığım sürece;
    Yozgat ili ve ilçelerinde eğitimin seviyesini yükselterek bilim ve teknoloji ile bütünleştirip, çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarmak ve Yozgat'ın adını eğitimdeki başarısı ile duyurmak için üstün gayret sarf edeceğime, sorumluluklarımı bilerek bu günkü performansımdan daha yüksek performansla çalışacağıma, namusum, şerefim ve bayrağım üzerine and içerim.”
    Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Gamsız ve akademisyenlerin konuşmaları ile devam eden şura, plaket töreni ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim