Yozgat’ın bağrından çıkan başarılı işadamlarından bir tanesi Durmuş Tanış. Sarıkaya İlçesi Deredoğan Köyü’nden 1967 yılında gurbette rızık mücadelesine başlayan Tanış’ı başarılı bir işadamı yapan hayat mücadelesi büyük zorluklarla dolu.  
Bu gün Uşak Seramik gibi önemli dünya markası seramik fabrikasının yönetim kurulu başkanlığını yapan Tanış, Gazetemiz Yazıişleri Müdürü Tarık Yılmaz’a yaptığı özel açıklamada, bu günlere gelmesinde en önemli lokomotif olan ‘inanç’ ve ‘Yozgatlılık’ kavramlarının hayatına kattıklarını anlattı. 

DÖNMEMEK ÜZERE GİTTİM
Köyden şehre göçün başladığı 1967’li yıllarda doğduğu Sarıkaya İlçesi Deredoğan Köyü’nden çalışmak için büyük şehre gidenlerden etkilenen İşadamı Tanış, o günleri şöyle anlattı: 
“Bizim köyümüzde şöyle bir gelenek vardı. İnsanlar yazın gider çalışır, kışın köye dönerlerdi. Ben böyle yapmayacağım, gittiğim zaman gideceğim dedim. Orada bizim akrabalarımız günde 7-8 lira alırken ben haftada 5 lira alıyordum. Sanata başladım. Hem soba üretiyor hem de  nalburları vardı. Ticareti onlardan öğrendim. Orada üç sene kaldım. Sonra İstanbul’a geçtim ve orada demir doğramacı yanında işe başladım. Orada da 3 sene çalıştıktan sonra kendi işimi demir doğrama atölyesini kurdum.”  

80 İHTİLALİNE KADAR HER ŞEY GÜZELDİ
İşadamı Tanış, 1980 ihtilalıne kadar gelen süreçte işadamı olma yolunda önemli adımlar atmış. 
Asker dönüşü demir ticaretine başlayan Tanış; “Yozgatlı hemşerilerimle beraber demir çelik imalathanesini kurdum. 80 ihtilalında battık. İhtilaldan önce öyle bir iş vardı ki, demiri çekiyorduk, soğutmaya zamanımız olmuyordu su tutup soğutuyorduk. O derece yoğun bir iş vardı. Fakat ihtilal olunca birileri şarteli kapattı. Üç buçuk sene yaptık o işi sonra şartel kapandı ve biz elimizdeki stoklar bittikçe erimeye başladık. 
İnşaat demiri değil de sanayi malzemesi çekiyorduk o dönem, sonra inşaat demirine döndük. İnşaat demirine dönünce işlerimiz bir anda arttı. Bir müddet devam ettikten sonra atolyeyi sattık, tekrar demir işlerine başladık. Uzun süre demir tüccarı olarak devam ettik işe, ondan sonra 1992 yılında inşaat malzemelerine başladık” diye konuştu. 

2004’TE UŞAK SERAMİK’LE 
TANIŞTI
İşadamı Tanış’ın, Uşak Seramik’le tanışması özelleştirmenin yeni yeni hayat bulduğu 2004 yılına dayanıyor. 
Tanış’in Uşak Seramik ihalesini kazanmasının ardından sektöre de farklı bir vizyon gelmiş. 
Uşak Seramik’in kapasitesini 10 yılda 3 milyon metre küpten 18 milyona çıkartan çalışma vizyonunu şöyle anlattı İşadamı Durmuş Tanış; 
“2004 yılında özelleştirme kapsamında satışa çıkartılan Uşak Seramik’in ihalesine girdik ve burayı almış olduk. 
10 yıldan beri sanayiciyiz. Uşak Seramik’i aldığımızda yıllık 3 milyon metre küp üretim yapıyorduk, şuan 18 milyon metreküp üretim yapıyoruz. Şuanda çok iyi bir yere getirdik, sayılı fabrikalar arasında. 
28 ŞUBAT SEKTEYE 
UĞRATTI
28 Şubat bize çok büyük sekte vurdu. O zaman kredi sıkıntısı var, yeşil sermaye sıkıntısı var. 28 Şubat gerçekten Türkiye’nin bir dönüm noktası. Ama  çok şükür o günleri atlattık. İhracatı artırdık. Şuanda İran’ın iyi bir sanayisi var. Bizim ayda 3 milyar ödediğimiz doğalgaza İran 150 bin ödüyor. Rekabete bakar mısınız. Biz bununla rekabet edebilir miyiz? Fakat Türk ürünlerinde Avrupa’da,  Türkiye Cumhuriyetlerinde ve Ortadoğu’da ciddi manada rağbet var. Şuanda seramiğin beşiği İtalya ve İspanya’ya ürün satıyoruz. 
Türkiye ortalamasında orta seviyelerdeyiz. Bu sene üretimimizi 2015 yılında 21 milyon metre küp olacağız. En büyük Kale Seramik 45 milyon metre üretiyor. Biz de inşallah devamlı büyüyoruz.”

UŞAK SERAMİK’E “TÜRKALİTE BELGESİ”

Tanış, uluslar arası bir marka kalite belgesi olan Türkalite Belgesi’ni almaya hak kazandıklarını söyledi. 
Bu belgenin, Uşak Seramik’in kalitesini dünya standartlarında ortaya koyduğu gibi kurumsallığını ispatlamış Uşak Seramik’e de önemli bir vizyon kazandıracağının altını çizdi. 
GELDİĞİ YERİ UNUTMADI
İşadamı Durmuş Tanış’ı başarıya giden yolda tetikleyen en önemli unsur doğduğu topraklaır unutmaması olmuş.
Sarıkaya İlçesi’ne doğalgazın getirilmesine önemli katkıları bulunan Tanış, hayır dolu yatırımların yanı sıra ilçeye yatırım yaparak istihdama da katkıda bulunmayı planlıyor.
Tanış, Sarıkaya’da yapmayı planladığı Rehabilitasyon Merkezi ile ilgili şunları söyledi: 
“Sarıkaya’ya doğalgazın gelmesinde elimizden geldiğince destek verdik. Ayrıca bir park yapacağız. Okul ve hastane yapmayı düşünüyoruz. Vergilerimizi Sarıkaya’ya hizmet noktasında yaşatmak istiyoruz. Kaplıca turizmine yönelik bir yatırım yapmak istiyoruz. Rehabilitasyon Merkezi’ne bağlı olarak. Sarıkaya’ya mutlaka bir yatırımımız olacak. Rehabilitasyon Merkezi ile beraber çok büyük bir yatırım yapmak istiyoruz. Hem ticari hem de hayra yönelik bir yatırım olmalı.”

Editör: TE Bilişim