Toprağın bereketini karartan yangınlar, bu kez insan canına mal oldu. Anız yangını nedeni ile tarladan yükselen dumanlar karayolundaki görüş seyrini kapatması sonucu Sorgun ve Sarıkaya İlçesi arasında bulunan Sarıhamzalı Köyü istikametinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında 1 kişi öldü, 4 kişi de yaşamını yitirdi. Bu kazanın ardından aynı istikamette ve Yozgat'ın pek çok ilçesinde anız yangınlarının devam ettiğini görüntüledik.
Bir köy minibüsü ile birlikte üç otomobilin karıştığı zincirleme kazada Sorgun sanayisinde esnaflık yapan Ahmet güler ağır yaralı olarak kaldırıldığı Sorgun Devlet Hastanesi'ne tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak öldü. Yaşanan can kaybına rağmen kazanın meydana geldiği güzergah başta olmak üzere pek çok noktada anız yangınlarının devam etmesi duyarlı vatandaşların tepkisine neden oldu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaaddin Özdemir, uygulanan cezai işlemlere ve alınan önlemlere rağmen devam eden anız yangınlarının bu kez bir trafik kazasına sebep olduğunu belirterek, çiftçileri uyardı.
Anız yangınlarında dekar başına cezası 37 lira ceza uygulandığını belirten Özdemir; "Yüklü miktarda anız yangını gerçekleştiğinde meblağ da artıyor. Yozgat’ta da anız yangını belirli yerlerde hala aşılabilmiş değil. Anız yangını demek o çiftçinin, o ailenin geleceğini, rızkını yakması demektir. Anız yangını toprakta seramik bir yapı oluşturuyor. Doğal yapıya tekrar dönmesi mümkün değil. Artı verimden tamamen düşüyor. Bir de su tutma kapasitesini düşürüyor. Yozgat su fakiri bir ilimiz. Yağışların az olduğu bir yer. Böyle bir yerde de anız yangınları devam eder ise git gide topraklarımız verimden düşecektir. Toprağımıza sahip çıkmak demek geleceğimize sahip çıkmak demektir. Vatandaşımızdan bu konuda duyarlılık istiyoruz. Çünkü kendi çocukları kendi torunları oradan gelecekte kazanç sağlayacaklar, rızıklarını oradan temin edecekler" dedi.
Adem Düzcan isimli bir vatandaş da, toprağın bereketini öldüren, insanların trafik kazası yapmasına neden olan anız yangınlarına karşı daha ciddi önlemler alınması gerektiğini söyledi.
Düzcan, anız yangınından yükselen dumanların görüş mesafesini kapattığı için yaşanan zincirleme kazada 1 kişinin öldüğünü belirterek, tepkini şu şekilde getirdi: "Anız yangını hem toprağı öldürüyor hem de çevre kirliliğine neden oluyor. Bir sürü canlı burada yok olup gidiyor. Yazık, günah bu insanlar neden anız yakıyor. Doğayı düşünmüyor, toprağı düşünmüyorlar bu kez de kazalara sebep oluyorlar. Yol kenarlarındaki yangından görüş mesafesini kapatıyor. Vatandaşlarımız bunu neden düşünemiyor hayret. Artık bir çözüm bulunmalı cezalar artırılmalı. Anız yangını yüzünden bir çok kaza meydana geliyor. Vatandaşlarımızın buna karşı duyarlı olması lazım. Anız nereye kadar giderse yanıyor önlem alınmadığında. Bunu yetkililer görmüyor mu? Kim yaptıysa gerekli ceza kesilmeli. Yazık doğal yapı yok oluyor."

Editör: TE Bilişim