Tuygun, yayınladığı yazılı açıklamada Ortadoğu’da yaşananları değerlendirdi, AK Parti iktidarının dış politikasını eliştirdi.
Tuygun; “Sendikamız 1 Ekim günü yaptığı açıklamada, Tezkerenin TBMM’den çıkmasına karşı olan görüşünü ortaya koymuştur. Zira tezkere yoluyla yapılmaya çalışılan Ortadoğu’da akan kanın dindirilmesi değil, sınırların yeniden düzenlenmesidir. Bu anlayış işbirlikçi bir anlayıştır ve Türkiye’nin sürekli bir tehdit içinde yaşamasına neden olmaktadır” dedi.
AK Parti iktidarını, uyguladığı dış politikada, özellikle de son yıllarda komşularıyla barışık politik bir duruşun dışına çıkmakla suçlayan ve savaş taraftarlığı eleştirisinde bulunan Tuygun şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti, komşularının sınırlarına, ülke bütünlüğüne saygılı olmalı, komşu devletlerin meşru hükümetlerine karşı uluslararası komplolara girişmemelidir. Daha da önemli olanı asla terör ihraç eden bir ülke konumuna düşmemelidir. Ortadoğu’da akan kan ancak ve ancak ülkelerin ulus ve toprak bütünlükleri korunarak dindirilebilir. “Yurtta Barış Dünyada Barış” ilkesinin gereği yerine getirilmelidir. Ortadoğu halklarının çıkarları ABD politikaları ve AKP’nin Yeni Osmanlıcı “stratejik derinliklerinde” değil, ulusal bütünlükler içinde sağlanmalıdır. Kobani’de yaşananlar da, bir ülkenin toprak ve ulus bütünlüğünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ispat etmiştir. Bu anlamda Suriye’nin “meşru hükümeti” yok sayılarak emperyalizm güdümlü PYD ve IŞİD’in kavgasından bir sonuç alınması mümkün değildir. Kobani’de bir vahşet yaşanmaktadır ve bu vahşet yalnızca Kobani ile sınırlı değildir. Ortadoğu'da akan kanda terör örgütlerini besleyen emperyal proje kadar, bu projelerden medet uman yerel siyasi figüranların da payı vardır. Tezkere yoluyla yapılmaya çalışılan Mehmetçiğin kanının emperyalist hizmetler için pazarlanmasıdır. Eğitim-İş dün olduğu gibi bugün de tezkereye karşıdır ve karşı olmaya devam edecektir. Açıklamamızı Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüyle bitiriyor ve  “Savaş, zorunlu olmadıkça bir cinayettir” diyoruz.”

Editör: TE Bilişim