SGK İl Müdürü Nejat Deniz, söz konusu yasal düzenleme ile 2014/Nisan ve öncesine ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borcu bulunan sigortalılarımızın ve işverenlerimizin borçlarının peşin veya taksitler halinde ödenmesine imkanı sağlandığını söyledi. 
Deniz, 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren borç tutarlarını öğrenmek, getirilen kolaylıklar hakkında bilgi almak ve borçlarını yapılandırmak için başvuruda bulunmak amacıyla sigortalılara veya işverenlerin yoğun bir şekilde SGK İl Müdürlüğüne ve ilçelerdeki Sosyal Güvenlik Merkezlerine bizzat müracaatta bulunduklarını söyledi. 
Ekim ayından itibaren Yozgat SGK İl Müdürlüğü hizmet binasına her gün ortalama bin 500-2 bin arasında vatandaşın işlem yaptırmak için giriş yaptığına dikkat çeken Deniz, şunları söyledi: 
“Bu durum sigortalılarımızın borçlarını yapılandırmak için yoğun bir  ilgi gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bu süreçte, 5510 sayılı Kanunun 4/b kapsamında bulunan ve eski adıyla Bağ-Kur sigortalılarımızın İl Müdürlüğümüzce başvurularının alınması sırasında; sigortalılarımızın dosyaları kontrol edilmekte ve geçmiş dönemlerden kalan sigortalılık tescil işlemlerinin güncellenmesi, tarım kesintilerinin işlenmesi, sigortalılık sürelerinin ihya edilmesi, borçlarının yapılandırılması, yapılandırılan borçlarını ödeyenlerin yaşlılık ve ölüm aylığının bağlanmasına ilişkin taleplerinin alınması ve aylık bağlama işlemlerinin yapılması gibi bir çok işlem personelimizin gayretli çalışmaları ile yerine getirilmeye çalışılmaktadır. Bu işlemlerin bir çoğu ilçelerimizdeki Sosyal Güvenlik Merkezlerimizce de aynı gayretle yürütülmektedir. Diğer taraftan, 1479 ve 2926 sayılı Kanunlara göre tescilleri yapıldığı halde 30/4/2008 tarihi itibarıyla beş yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunması nedeniyle sigortalılık süresi durdurulmuş olan Bağ-Kur’luların bu sürelerini yeniden canlandırabilmeleri için 31 Aralık 2014 tarihine kadar  başvuruda bulunmaları ve hesaplanan borç tutarının tamamını en geç 2 Şubat 2015 Pazartesi gününe kadar ödemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde borcun büyük bir kısmı ödenmiş, çok az bir kısmı ödenmemiş olsa dahi, tamamı ödenmeyen bu süreler sigortalılık süresinden sayılmayacaktır.”
Halen sigortalılık süreleri aktif durumda olan Bağ-Kur kapsamındaki sigortalıların 2014/Nisan ve öncesine ilişkin prim borcu bulunanların da prim borçlarını yapılandırmak istemeleri halinde 31 Aralık 2014 tarihine kadar müdürlüğe başvuruda bulunmaları gerektiğini hatırlatan SGK İl Müdürü Nejat Deniz; 
“Bu kapsamdaki sigortalılarımız ise taleplerine göre borçlarını peşin veya taksitler halinde ödeyebilecektir. Bu nedenle, sigortalılarımızın Müdürlüğümüze yapacakları başvuru sürelerine, yapılandırılan borçlarının son ödeme tarihlerine son derece dikkat etmeleri kendileri için yararlı olacaktır. Ayrıca, borçlarını yapılandırmak isteyen işveren veya sigortalılarımızın başvurularını son günlere bırakmamalarını da bir diğer önemli mesajımız olacaktır. Bugüne kadar borçlarını yapılandırmak için İl Müdürlüğümüze başvuruda bulunanlara ilişkin istatistiki bilgiler ise şu şekildedir. 4/b (Bağ-Kur) kapsamında olup 2008 öncesi sigortalılıkları durdurulan 2.652 kişi sigortalılıklarının ihya edilmesi için başvuruda bulunmuştur. Bu kişilerin yapılandırılan borç tutarı ise yaklaşık 45.700.000 TL’dir. 4/b (Bağ-Kur) kapsamında olup sigortalılık durumu aktif olan esnaf veya tarım sigortalısı  2.507 kişi borçlarını yapılandırmak için başvuruda bulunmuştur. Bu kişilerin   yapılandırılmış borç tutarı yaklaşık  28.050.000  TL’dir. Bu kişilerden yaklaşık 1300 kişi peşin ödeme talebinde bulunurken, 950 kişi 18 taksit halinde ödeme tercihinde bulunmuştur. Yine, sigortalı çalıştıran işverenlerimizden Müdürlüğümüze borcu olan yaklaşık 800 işverenimiz borçlarını yapılandırmak için başvuruda bulunmuştur” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim