Ülkede erken seçim kararı alınmasıyla birlikte ortaya çıkan yeni siyasi süreci Yozgatlı vatandaşlar ile değerlendirmeye devam ediyoruz.

Erken seçim kararının Yozgat’taki yansımaları ve vatandaşların düşüncelerini derlediğimiz söyleşide ortaya çıkan tabloda Yozgatlı vatandaş ve seçmenin 7 Haziran sonrası görüş ve düşüncelerine tercüman oluyoruz.

Vatandaş; “Yozgat’ta mevcut siyasi yapı; yani, halkın huzuruna çıkarılacak konjektör rotasyona uğramadan, değişim olmadan, yenilik yapılmadan herhangi getiri beklemek Yozgat adına hayal olur” ortak görüşünde buluştu. 

Farklı siyasi görüşlere mensup onlarca vatandaş ile yaptığımız görüşmelerde ortak kanı yapılacak erken seçimin Yozgat’a herhangi bir getirisi olmayacağı yönünde oldu. Vatandaşlar yapılacak erken seçimde Yozgat’taki mevcut siyasi yapının değişmeyeceğini ve vekil listeleri ile siyasi figüranların herhangi bir rotasyona uğramadan, yenilik yapılmadan mevcudiyetini sürdüreceğini düşündüklerini aktararak, erken seçim sonucunda da Yozgat’ta ki tablonun kolay kolay değişmeyeceğine inandıklarını ve akabinde ise Yozgat’ın yine aynı yerinde sayacağını ifade etti.

Bazı vatandaşlar yapılacak erken seçimde AK Parti’nin yeniden tek başına iktidar olarak, ülkeyi bulunduğu durumdan çıkaracağına inandığını söylerken, bazıları ise 13 yılda yapılamayan, başarılamayan ve halledilemeyen sorun ve sıkıntıların bundan sonrada AK Parti’yle çözülemeyeceğini belirterek, erken seçimde 7 Haziran’a benzer bir tablonun ortaya çıkacağını hatta AK Parti’nin daha fazla oy kaybı yaşayacağını aktardı.



YOZGATLI VATANDAŞLARDAN YANSIYANLAR: 

Baha Amca Emekli: Tayyip Erdoğan tekrar iktidar olacak. Yeniden iktidara gelecek. Memleket adına zararı olacak erken seçimin ancak başka çare kalmadı. Hiçbir parti birbirine yaklaşım göstermedi. Ekonomimize zarar verdi bu süreç,  istikrar kalmadı, iş imkanları durdu, esnaf perişan oldu bu süreçte. Yozgat açısından baktığınızda da durum aynı tabi ki. Koalisyon seçeneğine hiçbir parti yaklaşmadığı için, seçim mecburi oldu. Yozgat’ta yeni dönemde aday olacak isimleri partiler iyi belirlemeli, ben yorum yapamam ama partiler seçici olmalı. Erken seçimde AK Parti yeniden iktidar olur diye düşünüyorum ben. Çünkü herkes AK Parti’nin iktidar olmaması için uğraş gösterdi. Bizim Yozgat’ta bile HDP’ye oy çıktı, AK Parti iktidar olmasın diye. 

CELİL ŞEN Serbest Meslek: Yozgat adına hiçbir faydası olmaz bir kere bunu bilmemiz lazım. Erken seçim olsa ne olacak ki. 13 yılda ne oldu ki sanki erken seçimde olsun. Bakın benim şahsi olarak tek isteğim terörün bir an önce bitmesidir. Yozgat’ta ne bir istihdam olur, ne bir iş sahası olur, nede seçilip gidecek milletvekillerinden Yozgat’a bir fayda olur. Yozgat için hiçbir şey değişmez. Biz zamanında AK Parti’ye mensup 5 vekilde gönderdik, ne oldu ki şimdi olsun. Her giden kendi cebini ve kendi mensuplarını düşünüyor. Başka bir amaçları söz konusu değil. Benim tek derdim ve amacım ise şu kardeşlerimin, evlatlarımın ölmemesi ve şehit düşmemesidir. Şahsen bende 13 yıl destekledim bu iktidarı bir iş sahibi, karnımı doyuracak bir ekmek kapısı bulamadım. Serbest meslek ile uğraşıyorum, nerede ne iş bulursam onu yapıyorum.



İSMİNİ VERMEK İSTEMİYOR :Ben konuşamam, konuşmak istemiyorum. Ben geçimimi çiftçilikle idame ettiriyorum. Biz artık çok konuşmayı tercih etmiyoruz, suskun kalmak, susmak en iyisi. İnşallah iyisi ve hayırlısı olur biz bunu talep ediyoruz. Yozgat’ın Yassıhüyük Köyü’nde ikamet ediyorum. Köylünün sorun ve sıkıntıları ortada. Derdi ve ağrısını herkes biliyor. Konuşmanın bir mantığı yok. Seçim olsa neyi çözer ?...

İSMİNİ VERMEK İSTEMİYOR : Ben ismimi de bilmiyorum, konu hakkında bir şeyde bilmiyorum, konuşacak bir mevzu değil. Seçimler hayırlı olur inşallah. Ancak bunlar sadece seçim derdinde, kasa derdinde, millet derdinde olan yok. Şimdi şöyle bir bakın hep fakirin çocuğu ölüyor. Zenginin çocuğu hiç ölüyor mu ? siz hiç denk geldiniz mi ? Bizim evlatlarımız hükümet var iken de ölüyordu. Şimdi hükümet yok diyorlar yine ölüyor, her şartta ölüyor evlatlarımız.

Kamil Özbek: Erken seçim hayırlı uğurlu olur inşallah diyorum. Erken seçimi şahsen tercih ediyor ve olumlu buluyorum. Zaten başka bir seçenek kalmamıştı. Bu durumda mecburen erken seçim yapılması gerekiyor. Ülkede yapılan 7 Haziran seçimlerinin ardından bildiğiniz gibi siyaset tıkandı, siyasi tıkanıklık yaşandı. Buda bizim gibi vatandaşlara ve ülkeye zarar verdi. Onun için yapılacak bir erken seçim inşallah bu tür sorunları ve zararları ortadan kaldırır. Ben emekli bir vatandaşım. Çok uzun yıllar gurbette, yurt dışında ekmeğimi kazanmaya çalıştım. Şimdi emeklilik döneminde tekrar memleketimize döndük. Onun için istiyoruz ki memleketimizde dirlik olsun, huzur olsun, bolluğu-bereketi kaybolmasın. Bunu da yapacak olan bizleri yönetenlerdir. Biz sadece bu kadarını söyleyebiliriz.

İSMİNİ VERMİYOR: Yozgat ve Türkiye için bir getirisi olmayacak ve vatandaş ezilecek. Siyasetçiler kendilerini düşünüyor çünkü. Vatandaşın derdini anlayan kimse yok. Oturup koalisyon kurabilirlerdi ancak hiçbiri koalisyon kurmak istemediler, hiç birisi koalisyona yanaşmadı. Tayyip Erdoğan daha 7 Haziran akşamı çıkıp “Seçim sonuçları erken seçimi gündeme getirdi” türünden bir açıklama yaptı. Dediğini de yaparak, ülkede yeniden bir erken seçimi gündeme getirdi, ülkeyi seçime götürdü. Bunların hepsi bizim gibi gariban vatandaşlara zarar veriyor.  Erken seçim sonuçları da değişmez, yani bir çözüm getirmez. Şimdi erken seçim yapılınca sonuçların çok fazla değişeceğini düşünmüyorum ben. Bakın ben nakliyatçılıkla uğraşan bir esnafım. Biz burada siftah yapamadan evimize gidiyoruz. Alt tabaka her zaman ezilir, hepsi kendi çıkarının derdinde. Biz siftahsız giderken, Ankara’dakiler duyuyor mu duymuyor.

MAHMUT AMCA: Bir kere Yozgat adına bir getirisi olmaz erken seçimin. Çünkü aynı siyasiler yine aday olacak, yine aynı siyasiler seçilecek ve bu da Yozgat’ta bir değişiklik sağlamayacak. Yozgat için ne değişecek ki. 13 yılda değişmeyen erken seçimde değişir mi ? Bizim seçmiş olduğumuz siyasiler, Ankara’da Yozgat adına mücadele etmiyor. Bakın Ankara’nın Kazan İlçesi’ne giden savunma sanayi yatırımını o kadar ağır top siyasetçimiz bir araya gelerek Yozgat’a getiremedi. İlimize Başbakan geldi, şimdiki Cumhurbaşkanı defalarca geldi gitti. Yozgat halkıda AK Parti’ye çok büyük destekler verdi. Bu desteğin karşılığını bizim gönderdiğimiz insanlar, başbakandan, şimdiki Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan o zaman istemiş olsaydı, talep etseydi onlar bu talep ve istekleri geri çevirmezdi. Durum böyle olunca erken seçimde Yozgat adına ümitlenemiyoruz. Ülkemiz adına hayır getirir inşallah. Birliğimiz, dirliğimiz bozulmasın isteğimiz budur.



Editör: TE Bilişim