Çocuk yetiştirmenin özellikle manevi açıdan zorlaştığı günümüz şartlarında pedagog, psikolog ve eğitim uzmanlarından medet uman anne-babalara, en büyük pedagog, psikolog ve eğitim uzmanın Peygamber Efendimiz’in yaşam tarzı ve hadisleri.
Çocuk eğitiminde anne-baba ve öğretmenlere kulağa küpe olacak türden tavsiyelerde bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Merkezi Psikolojik Danışmanı Mustafa Toplu, yine çok konuşulacak ve dikkate değer tespitlerde bulundu.

AVRUPA’DAN ÇIKAN
PSİKOLOGLAR

Dünyanın en meşhur pedagog, psikolog, sosyolog ve eğitim uzmanlarının Avrupa’dan çıktığına hatırlatan Toplu, ortaya çıkan şu çelişkiye dikkat çekti: “Ne yaman çelişkidir ki, ahlaki yozlaşma ve dejenarasyonda Avrupa dünyada ilk sırayı alır. Çünkü ortaya atılan fikir, görüş ve öneriler sadece bilgi ve akla dayalıdır. Halbuki insan sadece akıldan ibaret değildir. İnsan akıl, kalp ve ruhtan terekküp etmiş masnuat-ı ilahiyedir.”

ÇOCUĞUNUZU KORUMAK MI İSTİYORSUNUZ

Çocukları ahlaki yozlaşma ve dejenerasyondan korumak isteyen anne-babalara ışık tutacak bilgiler aktaran Mustafa Toplu, şunları söyledi:
“Çocuklarımıza aklın gıdası olan matematik, geometri, tarih, edebiyat gibi fenni ilimlerle birlikte, kalbin gıdası olan iman-ı billah, marifetullah, sünnetullah gibi dini ilimlerde verilmelidir.

EN BÜYÜK PSİKOLOG;
ALEMLERİN EFENDİSİ


Nefsini ıslah edemeyen,başkasını ıslah edemez, kaidesince anne ve babalar ,çocuk terbiyesine önce kendi nefislerini terbiye ederek başlamalı ve olumlu model olmalıdır.Bunun yolu da en büyük pedagog, psikolog ve sosyolog olan Hz. Muhammed’e (S.A.V) tabi olmaktır.Çünkü anladık ki yıllarca peşinden gittiğimiz meşhur pedagog, sosyolog ve psikologlar birey, aile ve toplumdaki ahlaki yozlaşmaya engel olamamış. İşte en güzel örneği avrupa ortada duruyor. Kendi nefislerini terbiye edemeyenler hiç kimseyi terbiye edemez.”
“Bir çocuğuk küçüklüğünde kuvvetli bir ders-i imanî almadığı takdirde sonrasında zor ve müşkül bir tarzda İslâmiyet ve iman erkânlarını ruhuna alabilir” diyen Toplu, şunları söyledi:

“Adeta gayr-ı müslim birisinin İslâmiyet’i kabul etmek derecesinde zor oluyor, yabani düşer. Çocuklarımızın bilişsel ve zihinsel gelişiminin büyük bir kısmı 0-6 yaş arasında şekillenmektedir.  Dolaysıyla küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza manevi dinamikleri aşılamalı ve alıştırmalıdır. Dünyaca ünlü Avrupalı filozof, psikolog, pedagog ve sosyologların muvaffak olamaması gösteriyor ki, bireyleri,aileleri ve toplumları ahlaki yozlaşma ve dejenerasyondan koruyup ayakta tutan ilah-i kudrete inanmak ve tabi olmaktır.yani manevi dinamiklerdir.”

Editör: TE Bilişim