Ankara'da mayıs ayında yapılacak ''Yozgat Tanıtım Günleri''nde çiğdem pilavı tanıtılacak.

     Yozgat Valisi Necati Şentürk, bölgede baharın müjdecisi olarak bilinen çiğdemlerin çiçek döneminde, halkın baharın gelişini ''Çiğdem Pilavı'' yaparak kutladığını belirterek, ''14-17 Mayıs tarihleri arasında Ankara'da ilkini gerçekleştireceğimiz 'Yozgat Tanıtım Günleri' etkinliğinde bu geleneği de tanıtmak istiyoruz'' dedi.

     Vali Şentürk, insanların çiğdem çiçeklerini toplayıp, çalıya takarak, mahalle veya köylerde evleri dolaşarak, hem baharın geldiğini müjdeler, hem de ''Yağ verenin kızı olsun, bulgur verenin oğlu olsun'' diyerek, mani söyleyip, ev sahibinden yağ ve bulgur toplayıp, bununla da pilav yaparak, baharın gelişini kutladığının bilindiğini kaydetti.

     Vali Şentürk, etkinliğin çiğdemlerin çiçek açtığı dönemden çok sonra olacak olmasından dolayı, o gün için çiğdem çiçeği bulmanın mümkün olmayacağını da vurgulayarak, ''Çiğdemler çiçek döneminde toplanıp, saklanacak. Daha sonra etkinlik döneminde gelenekte olduğu gibi bir çalıya dizip, gün boyu tanıtımı yapıldıktan sonra, akşam saatlerinde de Çiğdem pilavı orada pişirilip, konuklara ikram edilecek'' diye konuştu.

     Vali Şentürk, çiğdemlerin toplanıp, muhafaza edilmesi, gelenekteki mizansenin hayata geçirilmesi konusunda gerekli görevlendirmelerin yapıldığını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim