Yozgat Halk Sağlığı İl Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi tarafından Yimpaş Alışveriş Merkezi’nde stant açıldı. Stantta diyabet konusunda  farkındalık duygusunun uyandırılması için, 250 kişiye eğitim verilirken, 104 kişiye de parmaktan şeker ölçümü yapılarak  diyabet hakkında broşür dağıtıldı. 
Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaaslan, diyabet konusunda toplumda farkındalığın arttırılması ve konunun öneminin vurgulanması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü(WHO) tarafından “14 Kasım Diyabet Günü” olarak  tüm dünyada her yıl kutlandığını söyledi. 
             “Yaşam tarzındaki hızlı değişim ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların tümünde özellikle tip 2 diyabet hasta sayısı hızla artmaktadır” diyen Karaaslan, bu durumun başlıca nedenlerinin nüfus artışı, yaşlanma ve kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişimi sonucu obezite ve hareketsizliğin  artmasından kaynaklandığına işaret etti.
Karaaslan şunları söyledi: “Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğu, yaklaşık 3,2 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığı tespit edilmiştir. Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır. Kısacası ülkemizde diyabetli hasta sayısında önemli bir artıştan söz etmek mümkündür.
Diyabeti düşündürecek olan başlıca şikâyetler: Sık sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, hızlı kilo kaybetme, halsizlik ve çabuk yorulma. Diyabet için risk faktörleri: 45 yaşının üstünde olmak, fazla kilolu olmak, diyabeti olan yakın bir aile ferdinin olması (anne, baba veya kardeşler gibi), daha önceki hamilelik esnasında diyabet gelişmiş olması. Diyabetten korunmak  için   öncelikle beyaz şekeri  hayatınızdan  çıkartın,  tuzu azaltın,  gıdaların glisemik indeksine bakarak karbonhidratı da seçerek tüketin. Mümkünse pirinç ve makarna yerine bulguru tercih edin, rafine undan kaçının, tam buğday, çavdar ve kepekli ekmek tüketin. En önemlisi egzersiz yapın. Her gün bir saat yürüyen kişilerde diyabet oluşumunun  yüzde  35  engellendiği tespit edilmiştir. Risk taşıyan kişiler bir 'adımsayar' alıp, günde en az 10 bin adım atmaya, yani yaklaşık 6 kilometre yürümeye çalışabilir. Yapılan bazı araştırmalar bebeklerin anne sütü ile beslenmelerinin sonraki hayatlarında diyabet riskini azaltacağını savunmaktadırlar.”

Editör: TE Bilişim