Üreten, ürettiğini paylaşan toplumsal hizmeti şiar edinen bir Bozok Üniversitesi için;

Bozok Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Nevzat Külcü, Bozkırın ortasında kenti ile bütünleşmiş ve bölge kalkınmasında lokomotif görevi üstlenmiş bir üniversite kentini öğretim görevlisi, öğrencisi ve vatandaşı ile gerçekleştirmenin hedefi ile göreve talip olduğunu söyledi.

            15 Nisan 2011 tarihinde yapılacak olan rektörlük seçimleri öncesi Bozok Üniversitesi ile ilgili projelerini Yozgat kamuoyu ile paylaşan Rektör Adayı Prof. Dr. Nevzat Külcü, üniversitenin gelişimi ile ilgili ‘Yakın, orta ve uzun vadede’ programlarının hazır olduğunu söyledi.

            Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nde bu güne kadar önemli çalışmaların altına imza atan Külcü, Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kurucu Dekan Yardımcılığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde rektör yardımcılığı, Eğitim Fakültesi Dekanlığı, Kimya Bölüm Başkanlığı, Mersin Üniversitesi’nde Kimya Bölüm Başkanlığı, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü, Genel Sekreter Vekilliği, Üniversiteler arasa kurul üyeliği, Mersin Üniversitesi Paderborn, Üniversite İşbirliği koordinatörlüğü gibi bir çok önemli görevde bulundu.

36 YILLIK BİLGİ VE BECERİSİNİ YOZGAT SEVDASIYLA BİRLEŞTİRDİ

            “Şehitler diyarı Çanakkale’de vefa borcu olarak gördüğüm önemli bir görevi yürüttüğüm için daha önce kuruluş çalışmalarına katılmadığım Bozok Üniversitesi’ne ve doğduğum topraklara, üniversite çalışma hayatımda bu güne kadar edindiğim 11 yılı yurt dışında olmak üzere 36 yıllık bilgi, beceri ve deneyimlerimi sunmak için aday oluyorum” diye başlayan açıklamasında Prof. Dr. Nevzat Külcü, aday olmasının nedenlerini şöyle sıraladı:

            “Musluğundan akan suyu içilebilir, çevresini kirletmeyen, tuvalet ve diğer atıklarını yerleşke arazisinde açığa bırakmayan, çevre düzenlemesini tamamlamış, çalışanları ve öğrencileri için bir cazibe merkezi haline gelmiş bir yerleşkeyi giriş kapısından başlayarak hayata geçirmek için aday oluyorum.

            Kendi ayakları üzerinde duran, bir başka kentin veya kurumun vesayetinden kurtulmuş; kaynaklarını öncelikle kendi yöresinin gelişiminde kullanan, alımlarını açık ihale usulüne uygun olarak yapan, alımlarını suizan altında olmayan tedarikçileri tedirgin etmeden yürüten bir Bozok Üniversitesi için aday oluyorum.

            Açılacak bölümlerin, mezunlarının iş-aş endişesi duymayacakları, geleceğin mesleklerinden olmasına özen göstermek ve eğitimin kalitesinden ödün vermeksizin öğrenci sayısını 8.000'lerden dört yıl içinde 15.000'lere çıkarmak için aday oluyorum.

            Ülkesinin refahını, birlik ve bütünlüğünü şiar edinmiş, toplumsal yararı kişisel yararının önünde gören, analitik düşünebilen, anne ve babalarına karşı vefalı, fikri hür vicdanı hür Türk gençlerinin yetişmesine katkıda bulunmak için aday oluyorum.

            Sadece verilen kaynağı kullanan değil; aynı zamanda bilgiyi üreten, ürettiği bilgiyi üretime dönüştürerek toplumsal refaha katkıda bulunan bir Bozok Üniversitesi için aday oluyorum.”

ADAY OLSAM NASIL YÖNETİRİM?

            Külcü’nün ‘Rektör olsaydım nasıl yönetirdim’ başlığı altında ortaya koyduğu hedefler ise üniversite bünyesinde özlemi duyulan, beklentiler arasında yer alan önemli satırlardan oluşuyor:

            “Düşünce ve ifade özgürlüğüne saygılı, şiddete varmadığı sürece herkesin kendisini ifade edebildiği, bilgi ve becerilerini ortaya koyabildiği ve geliştirebildiği; toplumsal sorunlara çözüm üretebilen bir ortamı sağlardım.Henüz kuruluş aşamasında olan bir üniversitede herkesin katkısına ihtiyaç bulunacaktır. Bu nedenle, kişisel beklentileri bir kenara bırakıp bizim üniversitemizdir; ben de taş üstüne taş koymak istiyorum diyen herkesle çalışmak isterim. Yüz kızartıcı yanlışlığı olmadığı sürece liyakatli çalışanların iş güvencesi ve özlük hakkı kaybı endişesini duymamalarını sağlardım. Yaratacağımız sinerji ile çağdaş normlara sahip bir üniversiteyi var etmek için üniversite içinden ve dışından gelecek her türlü katkıyı sevinçle karşılardım. Karar alma süreçlerine, öğretim üyesi, öğretim elemanı, diğer çalışanlar ve öğrencilerin ilgili kurul toplantılarına kendi temsilcileri üzerinden katılımlarını sağlar; onların kurumlarına yabancılaşmamaları için

            Birim yöneticilerinin seçiminde ilgili öğretim elemanlarının eğilimlerini göz önüne alır, ancak kronikleşmiş ve sürekli sorun üreten ve yönetim zafiyeti gösteren birimlere de seyirci kalmayıp gerektiğinde müdahil olurdum. Mesafede durur, ancak üniversitenin geliştirilmesi, bölgenin kalkınması, toplumsal hizmetin söz konusu olduğu durumlarda onlarla yakın işbirliği içinde çalışan bir yönetim sergilerdim.”

YAKIN, ORTA VE UZUN VADELİ PROJELER

            Bozok Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Nezat Külcü’nün rektör seçilmesi halinde yürüteceği yakın, orta ve uzun vadeli projeleri de hazır.

            Yakın gelecekte yapılması öngörülen projelerden bazıları şunlar: “zun vadeli sistemli bir yapılanma için yerleşke yerleşim planı ve peyzaj projesini uzman bir ekibe hazırlatmak ve buna uygun kanalizasyon, elektrik, su ve iletişim hatlarını düzenlemek, kanalizasyon arıtma sorununu, ya kanalizasyonu belediyenin kanalizasyonuna bağlayarak veya kendi arıtma sistemimizi kurarak çözmek.

            Çamlık bölgesindeki tatlı su kaynağını rehabilite ederek bir gölet yapmak ve yerleşkenin içme ve kullanma suyu ihtiyacını oradan karşılayacak bir düzenlemeyi yapmak.

            Akademik ve idari personel ile öğrencilerin bir araya gelebileceği; içinde banka, kırtasiyeci, kitapçı, restoran, market, kafeterya, kafe yanında açık hava çay bahçeleri de bulunan yeni bir çarşıyı yap-işlet-devret modeliyle kısa sürede yaptırarak faaliyete geçirmek.

            Hastane binasındaki idari birimlerin yerleşke içine taşınmasıyla boşalan yerleri Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin hizmetine tahsis etmek ve hastanenin zorunlu cihaz donanımını sağlamak.

            Eğitim ve İlahiyat Fakültelerine öğrenci almak; ayrıca eğitim fakültesinin uygulama yeri olarak bu okulun denetiminde önce bir kreş, ardından bir Anaokulu ve sonra da bir İlköğretim Okulunu açarak üniversite personeline ve kente kaliteli bir hizmet imkanı sağlamak, böylece üniversiteye de bir öz kaynak imkanı yaratmak,

            Bilimsel Araştırma Projeleri birimini finansman kaynakları bakımından güçlendirerek tez ve araştırma çalışmalarını canlandırmak.”

            Orta ve uzun vadeli hedefler: “Termal kaynaklan bulunan ilçelerde Sağlık Hizmetleri Yüksekokulları açarak fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde ihtiyacı duyulan meslek elemanlarını yetiştirmek. Öğretim üyesi sayısını artırarak koşulları sağlayan bölümlerde yükseklisans ve doktora programlarının açılmasını sağlamak. Üniversitenin bürokratik iç işleyişini rasyonelleştirermek ve hizmetlerin daha düzenli olarak yürütülebilmesi için Ünivesiteyi İSO belgeli hale getirmek. Önisans ve lisans eğitim öğretim programlarını Bologna süreci kriterlerine uygun hale getirmek,

            Mevcut yerleşke alanı, gelecekte üniversitenin çok daha büyüyeceği düşünülerek çok daha fazla genişletilmelidir. Ziraat Fakültesi'nin uygulama alanları hariç, merkezi yerleşke alanının tercihen Divanlı Köyü yönünde genişletilmesi gerekir.

            Gelecekte açılabilecek bölümleri de düşünülerek Ziraat Fakültesine kuru ve sulu tarıma uygun yeterli büyüklükte arazinin bulunup bu fakültenin hizmetine verilmesi. Termal kaynakların bulunduğu ilçelerimizde sıcak su kaynaklarından yararlanan ve dört mevsim üretim yapabilen modern Sera Tesisleri kurmak, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri açmak ve buna dayalı Uygulama Otelleri de kurup işletmek. Enerji Araştırmaları Merkezi kurarak burada yakıt pilleri ve (kanola, ispir gibi) yağlı tohumlara dayalı biyoenerji üretimi gibi konularda araştırmalar yürütmek. Malzeme Araştırmaları Merkezi kurarak yüksek teknoloji seramikleri; metalik, yarıiletken ve üstün iletkenler; nanoteknolojimazlemeleri konularında multidisipliner araştırmalar yürütmek.

            Moleküler Biyoloji ve Gen Teknolojileri Araştırma Merkezi'ni kurarak bu alandaki araştırmaları canlandırmak. Üniversite personelinin konaklayabileceği ve içinde kreş ve anaokulu yanında her türlü sosyal imkanı bulunan bir konut sitesinin TOKİ veya diğer kurumların işbirliği ile yapılmasını sağlamak.

            Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin projesini Tıp Fakültesi yetkili organları ile birlikte gelecekteki genişleme potansiyelini de düşünerek projelendirmek ve hizmete hazır hale getirmek.”

Editör: TE Bilişim