Tarihte Akamenid İmparatorluğu Kralı Büyük Kiros ve Lidya Kralı Krezüs arasında yapılan Pteria Muharebesi ile yıkılan Şahmuratlı Köyü’ndeki bir demir çağı başkenti olan Kerkenes Harabelerinin 5 kilometre uzağında definecilerin kaçak kazısı sonucu Genç Roma Dönemi’ne ait mozaikler buldundu.
Buğday ekili tarlada izinsiz kazı yapan defineciler, üç metre uzaklıkta iki farklı noktada çukur açtı. Toprağın yaklaşık 1 metre altında mozaik bir yapı ve duvarlara rastlayan defineciler, altında kıymetli eser bulma umuduyla mozaiklerin bir bölümünü tahrip etti.
Yozgat Kültür ve Turizm Müdürü Lütfi İbiş ve Arkeolog Hasan Kerim Şenyurt, kaçak kazı yapılan alanda incelemede bulundu.

BÖLGE GÜVENLİK ALTINA ALINDI

Kültür ve Turizm Müdürü Lütfi İbişi, 1993 yılından bu tarafa Yozgat’ta kazı ve araştırma yapılan bölgelerden olan Kerkenes Dağı ve Şahmuratlı Köyü’nde kaçak kazı sonucu mozaik bulunduğunu tespit ettikten sonra bölgeyi güvenlik altına aldıklarını söyledi.

Kaçak kazılarla ilgili yasal alanda mücadele ettiklerini belirten İbiş, “Bu tür kaçak kazıların üzerine hassasiyetle gidiyoruz. Kesinlikle bundan sonra ki süreçte de bu tür kazılara müsaade edilmeyecek ve yasal işlem yapılacaktır. Burada Roma Geç Dönemine ait mozaikler tespit edildi. Burayla ilgili de korunma kuruluna gerekli müracaatımız yapılacak ve burası sit alanına sokulması için elimizden gelen çalışmalar yapacağız” diye konuştu.



ORTA ANADOLU’NUN EN BÜYÜK ANTİK KENTİ

Müze Müdürü Hasan Kerim Şenyurt da,  Şahmuratlı köyünde 1993’den bu tarafa Kerkenez Dağı’nın sağında kazı ve araştırmaların sürdüğünü belirterek, “Demir çağına ait Orta Anadolu’nun en büyük antik kenti diyebileceğimiz bir antik kent var. Kaçak kazı yapılan bu alan ise köyün yaklaşık 700 – 750  metre kadar doğusunda kalıyor. Sit alanının dışında bir yer. Burayla ilgili daha önce herhangi bir tespit yapılmamış” dedi.

GENÇ ROMA’YA AİT MOZAİKLER BULUNDU

Şenyurt,  bir vatandaşa ait buğday ekili tarlada kaçak kazılar sonucunda ortaya çıkan iki adet kazı çukuru tespit ettiklerini belirterek, şöyle konuştu,
“Bu çukurlardan birisinde yaklaşık 240’a 150 santim ölçülerinde mozaik bulunuyor. Bu mozaiklere geç roma dönemine ait olduğunu tahmin ediyoruz. Dairesel ve baklava dilimi şeklinde motifler kullanılmış. Mozaikleri oluşturan küçük taşlarda beyaz, yeşil, koyu kahve ve açık kahve renkler kullanılmış. Burayla ilgili sit çalışmalarımızı başlatacağız. Kayseri kültür varlıklarını korumu bölge müdürlüğünden sit alanı olarak tespiti yapıldıktan sonra hava şartlarının kazı yapmaya müsait olduğu zamanlarda umuyoruz ki kerkenez kazı ekibi ile birlikte burada küçük bir ekip kurup kurtarma çalışmaları yaparak bu mozaikleri ortaya çıkarmayı düşünüyoruz.”  

BULUNDUĞU YERDE KORUMAK MÜMKÜN DEĞİL

Mozaiklerin öncelikle bulunduğu yerde korunması gerektiğini fakat bunun mümkün olmayacağını kaydeden Şenyurt,  yapılacak çalışmaların ardından elverişli ve yeterli imkanlar oluşturularak mozaik buluntunun müzeye taşınacağını söyledi.
“Mozaiklerin bu şekilde açık kalması zaman içerisinde zaten tahrip olmasına yol açacaktır” diyen Şenyurt, “Mozaiğimizin değeri de maddi olarak değil de daha çok bilimsel olarak düşünülmesi gereken bir yer. Bu mozaiklerin taşınması müzede korunması daha mantıklı olacaktır. Mozaiklerin de vatandaşlarımızın bilinçsiz şekilde kazarak tahrip etmeleri sonucunda bu kültür varlıkları bir daha dönüşü olmayacak şekilde kayboluyor. Bunların zaten burada bulunması kendi başına bir zenginlik. Kerkenez tarihi zenginlikleri bakımından biliniyor. 20 yılı aşkındır kazılarımız devam ediyor. İnşallah burada yapılacak çalışmayla ve yeni bir alanın tespit edilmesiyle de buralarda ki yerleşimin milattan önce birinci bin yılın başlarından milattan sonra birinci bin yılın sonlarına kadar devam ettiğini tespit edeceğiz.”


Editör: TE Bilişim