Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi (günahlardan) korunasınız diye size de farz kılındı." (Bakare süresi:183)
    Şükürler olsun ki, bir Ramazan ayına daha kavuştuk. Bu ayda Melekler saf saf iniyorlar, cennet kapıları ardına kadar açılıyor. Merhamet ve bereket bir sevgi yumağı olup bizi çepeçevre kuşatıyor. Bu güzellikleri kavrayabilenlere müjdeler olsun!..
    Muaz-b. Cebel anlatıyor: Peygamber Efendimize: "Ya Rasullallah! Bana Cennete girmemi ve Cehennem'den uzak kalmamı sağlayacak bir ibadet söyle dedim." Bunun üzerine Hz. Peygamber buyurdular:
    " Ey Muaz! Sen büyük bir şey istedin. Ancak Allah'u Teala hazretlerinin kolaylaştırdığı kulları için bu mümkün ve basittir. Söylediğin mükafaata kavuşmak ve Cehennem'den uzak kalmak için hiç bir şeyi ortak koşma, Namazı dosdoğru kıl, Zekatı ver, Ramazan orucunu tut ve Hac'ca git!.."
    Şüpesiz ki, bu ayı sultan yapan, rahmet, mağfiret ve bereket ayı olmasını sağlayan, bu ayda vahyedilen, indirilen Allah Kelamı Kur-anı Kerim'dir. Kur'anı Kerim Hz. Peygambere verilmiş, kalıcı kıyamete kadar taptaze olarak devam edecek olan ve korunması da Allah tarafından sağlanan en büyük mucizedir. Yüce Mevla bizlere kitabında şöyle buyuruyor:
    "Ramazan ayı insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak kendisin de Kur'an indirilen aydır." (Bakara Süresi:Ayet 185)
    Ramazan ayının özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: Üç ayların üçüncüsü ve sonuncusudur. Kur'an ayıdır, Kur'an bu ayda inmiştir. Mukabele ayıdır, Cennetin sekiz kapısı bu ay için açılır. Cehennemin yedi kapısıda kapatılır.
    Şeytanlar bağlanır, Duası reddedilmeyen üç kişiden birisi de Ramazan orucunu tutan kimsedir. Ramazan ayı Cenabı Hak' dan Kullarını affedip, bağışladığı kutsal bir aydır.
    Ayrıca Ramazan ayı içerisinde bin aya denk olan bir kutsal gece vardır ki, bu da Kadir Gecesi'dir. Kadir Gecesin'de Cebrail başta olmak üzere çok sayıda Melek Yeryüzüne iner, Mü'minlerle Musafaha eder, gecelerini kutlar ve selam verirler.
    Ramazan ayı tevbe  etmek ve günahlardan bütün yıl boyunca yüz çevirmek için büyük bir fırsattır.
    Hz. Peygamber: "Ramazan girdiğin de cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır, bütün şeytanlarda zincire vurulur!.." buyurmuşlardır.
    Eğer insan hulusi kalple tevbe ederse, kendi şeytanını daima zincirde tutabilir. Bu aya erişipte Cennete  girmeye hak kazanamamak ne kadar büyük bir kayıptır. Hemde bir günlük değil on iki aylık büyük kayıp!..
    Ramazanı o güzel manevi havası ile kavramak gerekir. Eğer Ramazan kötülüklere kalkan olmuyorsa dedi koduları önlemiyorsa, kişiyi hayra yaklaştırmıyorsa beyhude aç kalmanın bir anlamı yoktur. Bu konuda sevgili peygamberimiz buyuruyor ki:
    "Kim yalan söze ve kötü amele son vermezse Allah'ın onun aç ve susuz kalmasına ihtiyacı yoktur!.."
    Oruç insan günahlardan kaçınmalı, kötülüklerden uzak durmalı. Kendisini kötülüklere teşvik edenlere "Ben oruçluyum, ben oruçluyum!.." demeli!..
    Oruç sadece mide ve fec ile değil bütün vücut azaları ile tutulmalıdır. Gözün orucu harama bakmamak, dilin orucu yalan konuşmamak, kulağın orucu kötü sözleri, gıybeti dinlememek, ayağın orucu dinin hoş görmediği yerlere gitmemek, elin orucu da harama dokunmamaktır.
    Ramazan ayı ilahi pınarlardan yıkanma kötülüklerden arınma ayıdır.
    Bu güzelliklerden haberi olup onu dolu dolu yaşayanlara müjdeler olsun!.. Yazıkla olsun ki (O kimselere!) Ramazan ayı gelip de haberdar olmadan gafil geçiren insanlara!..
    İlahi pınarlardan kana kana içmeniz dileğiyle Ramazan'ı şefirifiniz kutlu olsun diyor, hepinizin hayırda yarışması için Allah'a dua ediyorum!..
    Allah Yar ve Yardımcısı olsun!..