Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Budak tarafından verilen konferansa Vali Yardımcısı Can Aksoy, Rektörümüz Prof. Dr. Tamer Uçar, Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Seyfullah Türkmen, fakülte dekanları, akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Türk Dünyası ve Kültür Kulübü Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Güngör; “Ortaçağ ve yeni yakınçağ boyunca dünya tarihine yön vermiş Osmanlı Devleti’nin özellikle yapmış olduğu gerçek olayların hurafelerden ya da hikayelerden ziyade gerçek olayların belgelerinin yer aldığı milletimizin hafıza merkezinin başında bulunan Doç. Dr. Mustafa Budak hocamıza teşriflerinden dolayı teşekkür ediyorum. Amacımız Yozgat tarihine ışık tutup, öğrencilerimizi bu konuda bilgilendirerek daha bilinçli hale gelmelerini sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Tamer Uçar da konuşmasında şunları söyledi; “Yozgat’ımız tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir Anadolu kenti, Bozok Sancağı’nın merkezinde yaşıyoruz. Bu sergide de Yozgatımızın devlet arşivindeki yerini görüyoruz. Padişah fermanları, vergi muafiyetine ilişkin ve birçok konuda yapılmış belge ve evrakları görüyoruz. Tarihi fotoğraflar belgeler mevcut. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğümüz oldukça büyük destekler verdi. Öğrenci kulüplerimiz oldukça aktif ve bu tür programlar da yer alıyor, bu da memnuniyet vericidir.  Sadece dersliklerde verilen derslerle sınırlı kalındığında öğrencilerimizin çok yönlü gelişme imkânı maalesef bulamıyor.  Bu tür sosyal ve kültürel etkinliklerin içerisinde aktif olarak yer alındığında başarının da arttığını görebiliyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”

Açılış konuşmalarının ardından Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Budak tarafından “Osmanlı Arşiv Belgelerinde Yozgat” konulu konferansa verildi. 
Budak, şunları söyledi: “Tarihi bilgi daha ziyade tarih yazıcılarının kendi dünya görüşlerini vermektedir. Yani tarihin gerçekliği değil yazarın kendi anlayışı ve olaya bakış açısını yansıtmaktadır. Bu bizleri parçacı tarih anlayışına itmektedir. Tarihi arşiv belgelerinin tarihin tamamıyla gerçek yüzünü yansıttığını söyleyemeyiz. Yerel kaynakları görmek ve folklorik etmenlerinde ele alınması gerekmektedir. Tarih yazmak için belge gereklidir, tamam ama arşiv belgeleri de tek başına tarih yazmak için yeterli değildir.”  

Budak, tarihin geçmiş bilimi olarak algılandığını belirterek; “Aynı zamanda da gelecek ilmidir. Tarih günümüz ve geleceğimizi inşası için gereklidir ve geleceğimizin ilmidir. Tarih yazacaksınız belgeyle, peki belge nerede, arşivde. Bu vesileyle arşivsiz tarih, tarihsiz de gelecek olmaz. Arşivler bir devletin ve milletin hafızasıdır. Hafızasız bir devlet kendini ve geleceğinin inşa edemez” diye konuştu. 
Konferansın sonunda Rektör Uçar, günün anısına  Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Mustafa Budak’a teşekkür plaketi takdim etti.  Budak da Uçar’a “Birinci Dünya Harbi” isimli kitap hediye etti.
Editör: TE Bilişim