Türkiye'nin tam orta yerinde, denizlerden kilometre uzaklıktaki Yozgat'ın Bozok Yaylası ile çevre illerdeki tarım alanları sulamak amacıyla tesis edilen baraj ve göletlerde balıkçılık yaparak geçimini temin eden aile sayısı artarken, üretilen balığın önemli bölümü yurt dışına ihraç edilmeye başlandı.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Yozgat il genelinde 28 gölet, 5 sulama amaçlı barajın bulunduğunu hatırlatarak, ''Gölet ve barajların kiralanması çalışmaları ile su ürünleri üretim kapasitesi 2003 yılında 44 ton iken 2013 yılında bin 544 tona çıkarılmıştır. Süreyyabey Barajı'nda etütleri devam eden projeler sonucunda 4 bin ton alabalık üretimi yapılabilecektir'' dedi.

Geçtiğimiz yıl 25 bin 200 kilo Sazan, 503 kilo Alabalık üretiminin gerçekleştiğini bildiren Özdemir, bununla birlikte baraj ve göletlerden çıkartılan Gümüş Balığının da ihraç edildiğini ifade etti. Özdemir, ''Geçtiğimiz yıl Mersin üzerinden AB dışı ülkelere fason olarak bin 300 ton balık ihraç edildi. Bu miktar çevre illerden ve Yozgat'tan avlanıp, Yozgat üzerinden ihraç edilen miktardır. Sarıkaya ilçemizde bulunan deponun kapasitesi yıllık 3 bin 300 tondur. Bu yıl sonuna kadar Yozgat'tan 2 bin tona yakın bir balık ihracatının yapılmasını bekliyoruz'' deyi konuştu.

Özdemir, Yozgat'ın en büyük iki barajı olan Sereyyabey'de yıllık kafeste alabalık üretiminin 12 bin ton, avcılıkla temin edilecek yıllık baık miktarının ise 100 ton, Gelingüllü barajının ise yıllık balık üretim kapasitesinin 6 bin 500 ton olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim