Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Osman Coşkun, Yozgat'ın Sorgun İlçesi'nde bulunan eski maden sahasını da kapsayacak şekilde planlanan 'EKO Park Proje' alanında incelemelerde bulundu. Aynı zamanda projenin mimarı olan Coşkun, bölge ve ülke turizmi ile ekonomiye önemli katkılar sağlayacak projenin bir an önce hayata geçmesi için yerli ve yabancı kuruluşlarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
Kömür üretimi tamamlanan sahanın ekonomiye kazandırılarak rehabilite edilmesi gerektiğini ifade eden Coşkun, bölgenin Sorgun İlçesi'nde kaplıcalar bölgesinde olmasının yatırım için önemli bir avantaj sağladığını bildirdi.
Yozgat'ın tüm ilçelerinde sıcak su bulunduğuna dikkat çeken Coşkun; " Burada da 90 derecede seviyesinde çok kaliteli kaplıca suyu bulunuyor. Ve bol miktarda su bulunmakta. Bundan dolayı da burada beş yıldızlı oteller yapılmış, termal tesisler açılmış durumda yıllardır hizmet veriyor. Ancak biz 1 milyon 400 bin metre karelik bu alanımıza çok güzel dünyanın pek çok ülkesinde örneği olan bir EKO Park Projesi hazırlattık konusunda uzman mimar, mühendislerimiz vasıtasıyla. İnşallah buraya yatırımcı bekliyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcılarla termal hastane, devre mülkler, göletler, festival alanları, anfi tiyatro, çocuk alanları, düğün salonları gibi hatta özellikle engelli çocukların rehabilite edilmesinde faydalanılacak bir tesis planlandı" dedi.
“Bu tesisler kazandırıldığı zaman hem Sorgun hem de Yozgat'ın hem de ülkemizin ekonomik olarak turizm açısından ve özellikle sağlık turizmi açısından çok önemli tesisi kazandırmış olacağız" diyen Coşkun, böylelikle önemli bir hizmetin Yozgat'a kazandırılmış olacağını belirtti.
Bu kapsamda birçok yerli ve yabancı kuruluşlarla görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Genel Müdür Dr. Osman Coşkun, projenin geleceğine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
"Şirket olarak yatırımın bir an önce yapılması için her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Ve bu çalışmalarda da bizi en çok motive eden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey'in, Sayın Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Bey'in her gün bir yerde yatırım yapıyor olması, her gün bir yerde açılışa koşuyor olmaları bizim de eski milletvekilli kimliğimiz bir genel müdür kimliğimiz akademi kimliğimizle böyle bir projeyi yapıp ülkemize ve bölgemize kazandırmayı bizi teşvik etti açıkçası. İnşallah yakın bir zamanda temelleri atılıp burada çok güzel tesisler ortaya çıkacak."
Yatırımın yapılacağı bölgenin doğu-batı kara yol üzerinde bulunmasından dolayı ulaşım bakımında da avantajlar barındırdığını vurgulayan Coşkun; "İnşallah yakın gelecekte hem hızlı trenin hem de havaalanının da faaliyete geçmesi ile Gürcistan'dan Almanya'ya kadar özellikle kaplıca sağlık turizmi ile ilgili termal hastanede tedavi olmak ve tatil yapmak için başta yabancı turistler olmak üzere yerli ziyaretçiler olmak üzere burası ülkenin tam ortası, cazibe merkezi haline gelecek. İnşallah biz de bir nebze olsun Yozgat'a vefa borcumuzu doğduğumuz topraklarla ödeşme adına yapmış olmanın huzurunu yaşayacağız inşallah.
İnşallah eski maden sahası yakın bir gelecekte EKO Park Projesine dönüşmüş olacak ve çok güzel sosyal faaliyetlerin gerçekleştiği, sağlık turizmine, devre mülk turizmine uygun sportif aktivitelerin yapıldığı bir alan haline gelecek inşallah" diye konuştu.
EKO PARK PROJESİ NEDİR?
Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik A.Ş, kömürleri çıkarılan alanlarının tekrar doğaya kazandırılması için, 1965 yılında işletmeye açılan Sorgun maden bölgesini rehabilite ederek bir eko park alanı projesi geliştirdi.
Maden bölgesini tekrardan doğaya kazandırmak adına geliştirilen ve 1.400.000 m2 lik bir alanı kapsayan bu proje içerisinde; giriş ve festival Alanı, iki yapay gölet, amfi tiyatro, termal devre mülk konutları, termal otel kompleksi, EKOPARK, Çocuk Parkı ve Spor Tesisi bulunduruyor.
Rehabilite edilen bölge hem kent yaşamına katılacak hem de ülke ve uluslararası turizme açılacak, böylece Sorgun’a, Yozgat’a ve ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacak.
Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik A.Ş tarafından yapılması planlanan projenin giriş ve festival alanında turist otobüsleri, servis araçları ve misafir araçları için park yerleri, bisiklet kiralama yerleri, hediyelik eşya satan işyerleri ve bütün kompleksin idari birimlerini içeren bir giriş bulunmaktadır. Kentin ve çevre kentlerin yılın değişik zamanlarında her türlü etkinliklerini gerçekleştirebilecekleri geniş bir açık festival alanı da projeye dahil edildi.
Çevresinde tramvay ile gezilebilen iki yapay göletin bulunduğu EKOPARK’ta ayrıca doğa ile iç içe bisiklet parkuru, koşu ve yürüyüş yolları bulunmaktadır. Gölet içerisinde bulunan kano ve kayıklarda EKOPARK sakinlerine ve misafirlerine keyifli bir aktivite alanı olacaktır.
Konser, Tiyatro ve her türlü açık alan etkinliğinin sahnelenebileceği EKOPARK amfi tiyatro bölümü alanın doğal eğimine göre konumlandırılmıştır. Arkasından tramvayın geçtiği amfi tiyatronun göle bakan sahnesi ile seyirciler muhteşem bir manzaraya sahip olacaktır.
Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik A.Ş’nin planladığı bu projede 37 bin metrekare alana sahip ister devre mülk sistemi ile ister sürekli yaşanabilen yaklaşık 900 konut yer alacaktır. Arsanın güney batı tarafındaki bir yamaca yerleştirilmiş tek katlı kendi bahçeleri ve terasları olan bu konutlar şehri ve gölü gören muhteşem bir manzaraya sahiptir. Her biri kendi açık ve kapalı otoparkına sahip, kendi termal kaynakları bulunan bu konutlar ayrıca proje için de bir gelir kaynağı özelliği taşıyor. 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 şeklinde dört konut tipi olan proje yatırımcının talebi doğrultusunda konut sayısının arttırılabileceği bir esnekliğe sahip.  Sağlık turizmi açısından büyük bir geleceğe sahip proje kapsamında inşa edilmesi planlanan  termal otel ise projenin önemli gelir kaynaklarından biri olacaktır.  Ülke içi ve uluslararası toplantı ve organizasyonlar, sağlık turizmi ve tatil için konaklama sağlayan 180 odalı bu otel ayrıca termal havuzlarıyla da misafirlerine hizmet verecektir. Termal otelin arsa alanının kıvrımlarına uygun yukarı doğru değil yatay olarak inşa edilmesi planlanmaktadır.
Yurtdışında da bir çok örneği bulunan EKOPARK alanı, uluslararası anlamda projeye ciddi değer kazandırabilecek güneş enerjisi panelleri, rüzgar türbinleri, tarlalar ve su toplama havzalarına sahiptir.
Güneş enerjisi panelleri ve rüzgar türbinleri ile kendi enerjini üretebilen EKOPARK, su toplama havzaları ile kompleksin su ihtiyacını karşılayacaktır.
Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın da unutulmadığı proje kapsamına bütün etkinlik alanlarının ortasında, giriş alanına yakın bir çocuk parkı da dahil edilmiştir.
Çevre ve yerel halkın kullanabileceği, içerisinde futbol sahası, basketbol sahası, tenis kortu gibi spor alanlarını barındıran büyük bir spor kompleksi, EKOPARK’a değer katacak ayrı bir aktivite alanı olacaktır. Ayrıca Spor kulüplerin kamp yapmalarına uygun olarak tasarlanan bu kompleks proje için büyük  gelir kaynağı yaratacaktır.
Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik A.Ş’nin Yozgat ve Sorgun’a kazandırmayı planladığı bu büyük proje tasarım olarak  “Omurga” diye isimlendirdiğimiz ahşap bir içyapı sistemine sahip olacaktır.  Gemilerin iskelet sistemine benzeyen bu yapı farklı kesitlerde istenilen formu verebilmektedir. Topografyadaki değişken üç boyutlu durumu bu omurga kesiti ile oynayarak değerlendirmeyi amaçlıyoruz. Bütün projeyi birbirine bağlayan içinde koşu ve yürüyüş yapılabilen bu omurga sitemi projeye estetik ve modern bir görünüm kazandıracaktır. Ayrıca projemizin alanının kuzeyinde, doğudan batı istikametine doğru akan, doğal Eğriöz deresi da rehabilite edilerek hem EKOPARK göletlerinin su seviyesini koruyacak hem de güzelliği ile projemize ayrı bir renk katacaktır.
Projede; Bütün yapılar arsanın topografik yapısına göre konumlandırıldığı için kazı ve hafriyata gerek kalmıyor ve maliyet oldukça düşüyor. Bu proje Sorgun, Yozgat ve nihai olarak ülkemiz turizmi ve termal kaplıca yatırımları bakımından yeni ve önemli bir açılım olacak.

Editör: TE Bilişim