Boğzalıyan’ın Uzunlu Beldesi’nde Nisan ve Mayıs aylarında yaklaşık 300 dekar alanda çiftçiler Karadenizbirlik ile anlaşmalı ay çekirdeği ekimi gerçekleştirildi.
    İlçemizde çiftçinin en çok ekim yaptığı ürün olan şeker pancarında uygulanan kota ve pancar yetiştiriciliğinin zahmetli olması nedeniyle bazı çiftçiler yağlık ay çekirdeği tarımına yöneldi. Çiftçiler pancardan sonraki alternatiflerinin yağlık ay çekirdeği olduğunu belirterek, ay çekirdeği tarımını ilk defa yapmalarına göre daha az masraflı olduğunu ve önümüzdeki yıllarda daha iyi bir planlama ile daha yüksek verim alınmasının hedeflendiğini kaydettiler.
-“PANCARDA KOTA AY ÇEKİRDEĞİNE
YÖNELTTİ”-
    Boğazlıyan’da, özellikle Uzunlu bölgesinde 2008 yılında Boğazlıyan tarımına hayat veren Uzunlu Barajı’ndaki su kaçağı nedeniyle, barajın boşaltılması ayrıca yağışın da az olması nedeniyle pancar ekemeyen ve bu nedenle mağdur olan ayrıca kotaları da düşen Uzunlu çiftçilerinden bazıları ay çekirdeği tarımına yöneldi.
“UZUN YILLARDIR EKİLMİYORDU”
    İlçemizde uzun yıllardır ekimi yapılmayan yağlık ay çekirdeği, bu yıl 300 dekar alanda ekimi gerçekleştirildi. Ekim zamanı bazı çiftçiler gübre ve sulama yapmadan bazıları ise gübre ve sulama yaparak ekim yaptı.
“KARADENİZBİRLİK ŞUBESİNİ
KAPATMIŞTI”
    İlçemizde çok uzun yıllardır hizmet veren ve şubesi bulunan Karadenizbirlik Boğazlıyan’dan beklediği ilgiyi göremeyince geçtiğimiz yıllarda şubesini kapatmıştı.
    Uzunlu beldesinde çiftçi ile anlaşmalı ay çekirdeği üretimi gerçekleştiren Karadenizbirlik hasattan bir hafta sonra ton başı 1.160 Lira çiftçiye ödeme yaptı.
“HEDEF YÜZDE YÜZ VERİM ALMAK”
    Önümüzdeki yıl sulama ve uygun gübreleme ile verimin daha yüksek olacağını ve bu yıl yapılan uygulamalarda gördüklerini belirten yetkililer, hedeflerinin daha kaliteli ve daha yüksek bir verim elde etmek olduğunu vurguladılar.
Editör: TE Bilişim