Milletvekili Yusuf Başer, yaptığı yazılı açıklamada, Osmanlı Devleti’nin  I.Dünya Savaşı’nda Çanakkale Zaferi’nden sonra kazanmış olduğu ve tarih kitaplarında Türk Milletine unutturulan  Kut’ül Amare zaferinin 100’üncü yıl dönümünün kutlandığını söyledi.  Osmanlı Devleti’nin bir ölüm-kalım mücadelesi verdiği I.Dünya Savaşı’nda yedi cephede, yedi devletin ordularıyla harp ettiğini ifade eden Başer; “1914-1918 arasında dört yıl süren bu amansız mücadelede Türk tarihin en şanlı sayfalarının yazıldığı Çanakkale Zaferi’nden sonra kazanmış olduğumuz bu büyük ve anlamlı zafer; Irak Cephesi’nde 29 Nisan 1916’da Küt’ül Amare’de kuşatılarak 4,5 aylık bir muhasaradan sonra 13.300 kişilik İngiliz ordusunun esir alınmasıyla sonuçlanan Küt’ül Amare Zaferi’dir” dedi. 
Küt’ül Amare’de tam 4 ay 23 gün boyunca kuşatılarak teslime mecbur edilen İngiliz Ordusu’nun bu akibeti, Çanakkale’deki bu mağlubiyetten sonra İngiliz Ordusunun aldığı ikinci büyük darbe olarak sonuçlandığını kaydeden Başer, şunları söyledi: 
“Daha da önemlisi  Küt’ül Amare’de kuşatılan 13 bin İngiliz erini kurtarmak için harekete geçen Irak İngiliz Ordusu, önünü kesen Osmanlı kuvvetleriyle yaptığı muharebelerde 22 bin asker kaybetmiştir. Bu muharebelerde Osmanlı Ordusu’nun kayıpları şehit ve yaralı olarak 15 bine ulaşmıştı. Bu önemli kayıpların karşılığında Irak Cephesi’nde durum kontrol altına alınmış, İngilizlere Bağdat yolu kapanmıştı. Osmanlı Ordusu’nun zaferi bölgede bulunan Arap aşiretlerinin de Osmanlı Devleti yanında yer almasına yol açarak siyasi açıdan da oldukça faydalı neticeler vermiştir. 6.Ordu Komutanı Halil Paşa, kazanılan zaferden dolayı askerlerini överek tebrik ederken, İngilizlere karşı kazanılan muharebeler ve teslim alınan İngiliz Ordusunun hatırasının yaşatılması için 29 Nisan gününü “KUT BAYRAMI” olarak ilan etmiştir. Atalarımızın verdiği büyük mücadele ve kahramanlık destanıyla tarihimizde dönüm noktalarından biri olan, Britanya askerlerine karşı kazanmış olduğumuz Küt’ül Amare Zaferi’ni kutluyor, adını tarihimize altın harflerle yazdıran komutan ve askerlerimizi rahmetle anıyorum.”

Editör: TE Bilişim