Kutlama programı kutlama komitesinin Vali Abdulkadir Yazıcı ve Belediye Başkanı Kazım Arslan’ı ziyaret etmesiyle başladı. İlk olarak Vali Abdulkadir Yazıcı’yı makamında ziyaret eden kutlama komitesi hafta kapsamında yapılacak kutlama etkinlikleri hakkında Vali Yazıcı’ya bilgi aktardı. Vali Yazıcı ise ahilik kültürünün önemine değinerek, halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek dallarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, geliştiren Ahilik değerlerinin, terk edilmemesi gerektiğini söyledi.
    Yazıcı, “Ahilik, Türk toplumunun temel müessesleri arasında yer alıyor. Anadolu’da ortaya çıkması, balkanlara yayılması, Osmanlı döneminde taban tutmasıyla çok önemli bir değerimiz. Günümüzde esnafın yapısı, sanatkârın çalışma şartları değişse de hem Osmanlı da hem Selçukluda hem de ülkemizde milletin birliği dirliği düzeni ve temelinin en büyük teşkilatı esnaflıktır. Bu noktada çekirdek esnaf yapısı içerisinde hala önemli olan müesseslerimizden Ahiliğin, esnafımızın arasında uygulanması, kendi aralarında örf ve adetlerini sürdürmeleri, bizler için son derece önemli” dedi. Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Latif Altın da Vali Yazıcı'ya esnaflara verdiği destekten dolayı teşekkür ederken tüm esnafların ahilik haftasını kutladı.

    Daha sonra Belediye Başkanı Kazım Arslan’ı da ziyaret eden heyet Belediye Başkanı Kazım Arslan’a çiçek takdiminde bulundu. Burada da ahilik haftası etkinlikleri ve ahiliğin önemiyle ilgili başkan Arslan’a bilgiler aktarıldı. Belediye Başkanı Kazım Arslan’da tüm esnafın ve sanatkarın haftasını kutlayarak yılın ahisi seçilen esnafı da tebrik etti.

    Ahilik haftası kutlama etkinlikleri kapsamında aynı gün saat 14.00’da Bilal Şahin Kültür Merkezi’nde ‘Şet Kuşatma’ töreni gerçekleşti. Buradaki törene Vali Yardımcısı Yavuz Güner, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Yozgat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Latif Altın, İlçe esnaf oda başkanları ve daire müdürleri katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Ticaret İl Müdürü İbrahim Aktaş, ahilik teşkilatının geçmişten günümüze özellikleri ve Ahi Evran’ı anlattı. Daha sonra sırasıyla kürsüye gelen Yozgat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Latif Altın, Vali Yardımcısı Yavuz Güner ve Milletvekili Yusuf Başer’de ahilik anlayışı ve günümüzde bu anlayışa dayalı yapılan çalışmalar hakkında kısa konuşma gerçekleştirdi.

    Konuşmaların ardından şet kuşatma törenine geçilerek yılın ahisi seçilen Sarıkayalı esnaf Abdulbaki Odabaşı’na Bozok Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mustafa Fidan tarafından şet kuşatma merasimi gerçekleşti. Yılın ahisi seçilen Abdulbaki Odabaşı’n yaklaşık kırk yıldır ticaretle uğraştığı ve marangozluk zanaatına sahip olduğu bildirildi.

 Şet kuşatma merasimini icra eden Mustafa Fidan Selçuklu Devleti'nden, Osmanlı’ya kadar Ahilik kültürünün canlı ve diri tutulduğunu ancak Cumhuriyet’in başlangıcından uzun bir süreye kadar bu kültürün unutulduğunu hatırlattı. Mustafa Fidan, uzun bir süre Ahi Evran ve Ahilik hakkında ülkemizde herhangi bir çalışma ve etkinlik düzenlenmediğini ve bunun sonucunda özellikle günümüzde bu ahlak ve birikimden yoksun esnaflık anlayışının türediğini söyleyerek “Maalesef bu esnaf kardeşlerimizde globalleşen dünya ticaret kuralları altında ezilmiş, dev marketler, mağazalar kendilerine hayatta kalma imkanı sağlamamıştır. Günümüzde ticaret sadece para kazanmayla endekslenmiş ve ortaya böyle bir tablo çıkmıştır. Yinede her şeye rağmen ahilik düsturuyla hareket edip ticaretini yürüten kardeşlerimiz azda olsa ayaktadır ben onlara teşekkür ederim” şeklinde konuştu. Program yılın örnek esnafı seçilen esnaflara plaket takdimiyle son buldu.

Editör: TE Bilişim