1 Ocak 2017'de hasta kabulüne başlaması planlanan hastaneyi İleri Gazetesi olarak sizler gezdik, modern yapının Yozgat’a kazandırılmasını sağlayan “Kamu” ve “Rönesans Holding” yöneticileri ile görüştük.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde projelendirilen 'Şehir Hastaneleri'nin 2015 yılında temeli atılan ilki Yozgat'ta tamamlandı. Beş yıldızlı otel konforunda her türlü imkan düşünülerek tasarlanan hastanede özel hastane standartlarının üzerinde sağlık hizmeti verilmesi planlanıyor.

SAĞLIKTA KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI

Kamu-özel ortaklığı ile yapılan hastane modern mimari yapısı, tıbbi ve teknik donanımı ile ilkleri bünyesinde barındırıyor. Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri İsmail Kurca, Yozgat Şehir Hastanesi'nin Türkiye’de açılacak hastaneler içerisinde ilklerden olacağını söyledi.
475 YATAKLI HASTANE

Hastanenin 107 bin metre kare açık 142 bin metre kare kapalı alandan oluşan 475 yatak kapasiteli olduğunu bildiren Kurca; "İçerisinde 61 tane yoğun bakım, 13 mahkum koğuşu, anne oteli ve daha önceki devlet hastanelerinde olmayan birimlerle (kardiyo baskiler cerrahi, anjiyo ünitesi, üçüncü basamak yeni doğan, üçüncü basamak çocuk yoğun bakım) inşallah en kısa sürede hastanemizi hizmete sokmaya çalışıyoruz" dedi.
DİJİTAL HASTANELERE BİR ÖRNEK

Bir buçuk yıl gibi kısa sürede yapımı tamamlanan hastanenin 1 Ocak'tan itibaren hasta kabulüne başlayacağını kaydeden Kurca, hastaneyi diğer hastanelerden ayıran özellikler hakkında bilgi verdi.
Kurca, Sağlık Bakanlığı'nın son 3 yıl içerisinde dijital hastane modelini hayata geçirmek için önemli çalışmalara imza attığını hatırlattı.
KAĞITSIZ, KUYRUKSUZ, ENFEKSİYONSUZ HASTANE

2003 yılında Sağlık Bakanlığının 'Sağlıkta Dönüşüm Projesi' ile ilk etapta hastanelerin dünya çapındaki hastanelerle sağlıkta kalite standardı yönünden eşit hale gelmesinin hedeflendiğini kaydeden Kurca, sağlıkta dönüşümün birinci fazının başarılı bir şekilde gerçekleştiğini söyledi.
"İkinci fazında şehir hastanelerimizde ikinci fazın uygulamasını inşallah tüm Türkiye’de göstereceğiz" diyen Kurca; "Kağıtsız, kuyruksuz, enfeksiyonsuz ve hasta memnuniyeti çok yüksek olan hastaneler olarak hizmet vermeye çalışacağız. Bunun için hastanemizdeki odalar iki kişilik veya tek kişilik. Hasta mahremiyetine önem veren, enfeksiyonun olmadığı, hasta memnuniyetinin en yüksek olduğu oranda olduğu hastane olacak inşallah. Özelden daha özel ve kaliteli beş yıldızlı otel konforunda, muayene tahlil tetkiklerin çok hızlı yapıldığı ve sonuca çok hızlı ulaşılan bir hastane şeklinde hizmet vereceğiz. Şehir hastanemiz açıldığında tüm birimlerimiz, branşlarımızla hizmet verirken il dışına hasta sevklerinin sıfıra yakın olacağını düşünüyoruz. Komşu illerden ve tüm Türkiye’den hasta kabul eden hastane olmayı planlıyoruz" diye konuştu.
BİR BUÇUK YILDA TAMAMLANDI

Kamu ortaklığı ile hastaneyi ilk şehir hastanesini Yozgat'a kazandıran Rönesans Holding Proje Müdürü Mustafa Tubikoğlu, 2015 yılının Mart ayında temeli atılan hastanenin bir buçuk yıl gibi kısa sürede tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi.
EN ÇOK DOĞAL IŞIKLA AYDINLANAN HASTANE 
Hastanenin mimari dizayn olarak bütün odaların mümkün olduğunca ışık almasına çok özen gösterdiklerini anlatan Tubikoğlu, hastaneyi Türkiye’de en çok doğal ışık alan bir bina haline getirdikleri bilgisini verdi. 
ÇEVRE DOSTU HASTANE

Hastanenin mimari ve teknik yapısına değinen Tubikoğlu, şunları söyledi:
"Girişimiz çok ferah. Bina içerisindeki hasta ulaşım mesafeleri mümkün olduğunca çok rahat ve kısa çözümler üretmeye gayret ettik. Çok güzel bir peyzajla doğaya, insana dikkat etmeye gayret ettik. Bu binada yaklaşık 80 bin tane bitki dikildi. Çok kısa zamanda çok güzel bir bina ortaya çıkarmaya çalıştık. Burada bunun mücadelesi içerisinde olduk ve başardık."

STERİL BİLGİSAYARLI AMELİYAT

Rönesans İşletme Hizmetleri Yozgat Hastanesi İşletme Müdürü Mehmet Karakuş da hastanede ilklerin hayata geçirildiğini belirterek, bunlardan bir tanesi olan ameliyat salonlarındaki steril pcler hakkında bilgi verdi.
Karakuş; "Ameliyat salonlarında bulunan steril pcler pek çok hastanede bulunmuyor. Vaka anında hastaya verileri otomasyon sisteminden alıp bu ekranda görüntüleyebiliyor. Hastaya ait bilgileri buradan girebiliyor, tıbbi malzeme girişlerini buradan takip edebiliyoruz. Aynı zamanda radyolojiden alınacak görüntüler doktor tarafından buradan izlenebiliyor. Hastanemizde bunun gibi pek çok böyle özelliğimiz var. Şehir hastanelerinden ilki olacak hastanemizde bunlardan bir tanesi de steril pc."
Binanın endüstriyel teknolojisinde son ekipman ve cihazların kullanıldığını vurgulayan Karakuş,  tıbbi teknolojide de son model cihazların tercih edildiğini kaydetti.

Editör: TE Bilişim