Belediye Encümen Odası’nda yapılan  birinci gün eğitimine,  Belediye Başkan Yardımcıları Hikmet Vural, Cengiz Erkılıçoğlu, Mali Hizmetler Müdürü Mustafa Erciyas, Yazı İşleri Müdürü Oral Künbetli, Temizlik İşleri Müdürü İlhan Künbetli, İmar ve Şehircilik Müdürü Süleyman Elhan, Su İşleri Müdürü Kadir Aksoy, Destek Hizmetleri Müdürü Yaşar Durbilmez, Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hacı Yiğid, İtfaiye Müdürü Salih Bolat, Zabıta Müdürü Adem Karakaş, Yapı Denetim Müdürü Bülent Sedef, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hamza Peker, Park ve Bahçeler Müdür Vekili Selami Şener ve toplam 215 belediye çalışanı katıldı.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun ‘Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’ gereğince düzenlenen ve 4 gün süren iş sağlığı ve güvenliği eğitimi, İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Tolga Özmen tarafından verildi.
Özmen, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının yüzde 98 oranında önlenebileceğini, bunun içinde herkesin bilinçli bir çalışma ortamında çalışması gerektiğini söyledi.

Özmen ‘’İş güvenliğinde herkesin kendi üzerine düşen görevi yerine getirmesi yasal bir zorunluluktur. Bu zorunluluk özellikle işçinin kendi hayatını koruması adına da büyük önem taşımaktadır. Yetersiz güvenlik tedbirleri yüzünden birçok çalışan yaralanmakta, hatta hayatını kaybetmektedir. Son günlerde bunun örneklerini gördük. İş kazaları sıralamasında dünyada üçüncü Avrupa’da birinci sırada bulunmaktayız. Dünyada her 4 saatte bir kişi iş kazaları sonucu hayatını kaybetmektedir. Bu oldukça üzüntü verici bir durumdur. Hedefimiz yapılan bu eğitimlerle kazaları asgariye indirip, daha güvenli bir çalışma ortamı sağlamaktır’’ dedi.

Toplantıda katılımcılara, çalışanların yasal hak ve sorumlulukları, iş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar, çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler, İşyeri temizliği ve düzeni,  kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri, elle kaldırma ve taşıma, iş ekipmanlarının güvenli kullanımı, güvenlik ve sağlık işaretleri, işyerindeki tehlikeler, iş güvenliği konusu ile ilgili örnekler videolarla desteklenerek anlatıldı.
Katılımcılara ayrıca meslek hastalıklarının sebepleri, hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması, biyolojik ve psikososyal risk etmenleri, ilkyardım gibi konularda  yaşamdan örnekler verildi.
Özmen, iş güvenliği eğitiminin dört gün süreceğini ve tüm birim çalışanlarının katılacağını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim