Yozgat'ın Yenifakılı ilçesisi Belediye Başkanı Hüseyin Uyar AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2004 yılında belediye başkanlığı görevini devrettiğinde ilçe nüfusunun 8 bin 600 olduğunu buna karşılık 43 personelin çalıştığını vurgulayarak, ''Tekrar göreve geldiğimde ilçemiz nüfusu 3 bin 117 kişiye düşmesine karşılık belediyede çalışan sayısı 70 kişiye çıkarılmış. Bu durumda İller Bankasından gelen paranın tamamını çalışanlarımıza veriyoruz, buna rağmen 2004 yılından beri işçiler tam maaşlarını alamıyor'' dedi.
     Uyar, İller Bankasından nüfusa göre mali kaynak aktarıldığını da hatırlatarak, belediyenin şuan için 49 norm kadro fazlasının bulunduğunun altını çizdi. Uyar, ''İller Bankasından aylık 40-45 bin lira para geliyor. Bu paranın tamamını çalışanlarımıza veriyoruz ama tam maaşlarını alamıyorlar. Ancak, maaşlarına karşılık 400-500 lira verebiliyoruz. Norm kadrosu fazlası olan 49 çalışanımız başka kurumlara kaydırılırsa o zaman sorun çözümlenebilir. Aksi takdirde hizmet bile veremiyoruz, maaş ödemekten'' diye konuştu.
''HÜKÜMETİN HAZIRLIĞI VAR''
    Hizmet İş Sendikası Yozgat Şube Başkanı Ferman Zararsız da, Yenifakılı Belediyesi'nde 69 üyelerinin bulunduğunu belirterek, bu işçilerin uzun süredir maaşlarını tam olarak alamamaktan yakındıklarını kaydetti.
     Zararsız, işçilerle yaptıkları toplantıda alacaklarının tahsili için sendika avukatlarına vekaletname vermeleri halinde, birikmiş alacakların alınabilmesine yönelik dava açabileceklerini söylediklerini ancak bugüne kadar hiçbir işçinin vekalet vermediğini söyledi.
     Ferman Zararsız, ''Belediyeler İller Bankası'ndan aktarılan paranın en az yüzde 40'ını en fazla yüzde 60'ını çalışanlarına yansıtmak durumunda. Yenifakılı belediyesinde de gelen para belirlenen kıstaslarda çalışanlara yansıtılmaktadır. Ancak, nüfus çok düşük olduğundan gelen para yetmiyor, çalışanlar da maaşlarını yıllardır tam alamıyor'' dedi.
     Zararsız, norm kadro fazlası çalışanların başka kurumlara aktarılmasıyla sorunun çözümlenebileceğini ifade ederek, ''Hükümetin norm kadro dışında kalanların başka kurumlara nakledilmesine yönelik çalışması var, bu gerçekleşirse belediyeler de rahatlar. Aksi takdirde sorun devam eder, başka çözüm yolu bulunmazsa'' diye konuştu.

Editör: TE Bilişim