Adalet Bakanı Bozdağ, İç Güvenlik Yargı Paketi ile ilgili olarak, "Bütün bu ülkelerde baktığımız zaman gözaltı ile ilgili konularda ve diğer bu paketin içerisinde yer alan konularda ki uygulamalar neyse, Türkiye’de şuanda bu pakette öngörülen uygulamalarda onunla uyumludur" dedi.

Bakan Bozdağ'ı Yozgat Adelet Sarayı protokol kapısında Vali Abdulkadir Yazıcı ile Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz ve diğer ilgiler karşıladı. Bozdağ, girişte şeref defterini imzaladı. Hakim ve savcılar ile kahvaltı yapan Bozdağ daha sonra Yozgat Barosu Başkanı Mehmet Şimşek'i ziyaret etti.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, bir gazetecinin "İç güvenlik yargı paketi ile ilgili muhalefetten tepkiler geliyor. 'CHP direniş istiyor, MHP polis devletine gidiyoruz' diyor. Bunu nasıl değerlendirirsiniz? soruna İç Güvenlik Yasa paketi Avrupa Birliğine üye ülkelerin uygulamaları da gözetilerek hazırlanmış bir paket olduğunu söyledi.
Paketin iyi okunması gerektiğinin altını çizen Bozdağ, şöyle devam etti:

“Avrupa Birliğine üye ülkelerin hukukları ile mukayese edilmesinde fayda var. Fransa’da, Almanya’da, İngiltere’de, Amerika’da, Hollanda’da, Avusturya’da bu işler kimler tarafından nasıl yapılıyor onun incelenmesinde fayda var. Bütün bu ülkelerde baktığımız zaman gözaltı ile ilgili konularda ve diğer bu paketin içerisinde yer alan konularda ki uygulamalar neyse, Türkiye’de şuanda bu pakette öngörülen uygulamalarda onunla uyumludur. Onların yapmadığını Türkiye yapmıyor. Almanya yapıyor, orada hukuka uygun, demokrasiye uygun, insan haklarına uygun oluyor, polis gözaltı kararı verdiğinde, Türkiye’de polis gözaltı kararı vermiyor bu kanun düzenlemeye göre. Yetkili bir kişi bu kararı verecek. Kamuoyunda her polis böyle bir karar verecekmiş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu doğru değil. Sadece her yerde bir kişi bu kararı verebilecek. Bu kişi de yetkilendirilmiş olacak. Buna ilişkin denetim imkanı zaten var."

Paket incelendiği zaman Fransa’da, başka batı ülkelerinde de her polisin bu noktada karar alma ve uygulama yetkisi  olduğuna işaret eden Bakan Bozdağ, "Yani Türkiye’nin yaptığı şeyi eleştirenlere ben aynı şekilde soruyorum. Yani Fransa’da polis gözaltına alırken hukuka uygun, demokrasiye uygun, insan haklarına uygun oluyor. Türkiye uygulaması onlardan daha iyi olduğu halde Türkiye’nin yaptığının yanlış olduğunu söylemek fevkalade tutarsız bir yaklaşımdır. Bu paket vatandaşımızın güveni, huzuru, güvenliği, barış içerisinde yaşaması için hazırlanmış bir pakettir. Türkiye’nin Kobani hadiseleri yaşandığı hadiseleri gördük. Pek çok hadiseleri görüyoruz. Mala, cana zarar verme gibi pek çok olay oluyor. Bu olaylara karşı hukuk içerisinde yapılması gerekeni yapmak devletin birinci görevidir. Kolluk güçleri de elbette hem olayların önlenmesi hem de çıktıktan sonra olaylara hukuk içinde, sağlıklı bir şekilde müdahale etmesi için yapılan düzenlemelerdir."
İç güvenlik yargı paketinin seçimlerden önce yasalasacak mı? sorusuna Bozdağ, "Yasa parlamentodan çıkacak. Daha zamanı var. 7 Nisana kadar milletvekilliği listeleri YSK’ya veriliyor. Meclis ne zaman seçim nedeniyle ara verir, meclisin kendi alacağı kararla ilgilidir. Onun için bu yasanın çıkması için gerekli süre var. Ben yasa meclis seçim için ara vermeden parlamentodan çıkacağına inanıyorum" yanıtını verdi.

Editör: TE Bilişim