Yıllar gurbete çalışmaya giden Sarıkayalı Veli Solak, yıllar sonra doğup, büyüdüğü memleketi Sarıkaya’nın Karayakup Beldesi Terzili Mahallesi’nde bir çadır içerisinde tavuk yetiştiriciliğine başladı. 

Karayakup Beldesi eski Muhtarlarından İskender Karaca, Veli Solak isimli gurbetçi vatandaş tarafından çadır ortamda gayet sağlıklı bir şekilde tavuk yetiştiriciliğini gerçekleştirdiğini söyledi. 

Gurbetten döndükten sonra çadırda tavuk yetiştiren Veli Solak’ın uyguladığı ilginç yöntemler de oldukça dikkat çekici. Solak, deprem çadırına benzer bir çadırda tavuk yetiştiriyor.

Tavukların ihtiyacı olan yemlik ve suluklar basit ama işlevsel bir dizaynla düzenlenirken özel kuluçka lambaları da muntazam olarak düzenlenmiş. Solak tavukların belası olan sansar yırtıcısına karşı da oldukça ilginç bir yöntem bulmuş. Tavukların çadırında 24 saat radyo yayını yapılıyor. Böylelikle sansar çadıra uğramaya cesaret edemiyor. 

Yıllardır Avrupa’da çalışan, emek veren bir gurbetçi olarak ülkesine dönmeye karar vermesinin ardından çadırda tavuk yetiştiriciliğine başladığını söyleyen Solak; 

“Terzili köyüme geldim. Hayvanları seviyorum. İlk önce büyük baş hayvancılığı denedim. Yalnız olduğumdan bu işten vazgeçtim. Avrupa’da tavuk yetiştirenleri gördüm ve bu işi köyümde profesyonel olarak yapmak istedim. 7-8 bin lira kadar bir yatırımla bir çadır yaptırdım. Yemlik ve suluklarını aldım. Isı lambalarını aldım. Birde 500 yumurtalık kuluçka makinesi aldım. Köyde damızlık yumurta bulamadım. Bende Ankara’dan cins damızlık yumurta getirip kuluçka makinemde civciv ürettim. Şimdi çıkardığım civcivler piliç oldu. Bunları damızlık olarak kullanacağım. 2-3 aya bu piliçler tavuk olup damızlık yumurtaya dönecek. Bende her seferinde 500 civciv alıp büyütüp tavuk yapacağım. Çadırım 7 metreye 20 metre genişliğinde 3 bin tavuk alabilecek kapasitede kışın soğuğa yazın sıcağa karşı korumalı. Maliyeti düşük kar oran yüksek bir yatırım. Birde yumurta her zaman ihtiyaç” dedi.

Yaz sıcakları başladığında Mart ayından itibaren hindi yetiştiriciliğine başlayacağını söyleyen Veli Solak, şunları söyledi: 

“Hindinin piyasası iyi. Çevrede bu işi sadece evlerde amatör olarak yapıyorlar. Hindi çok verimli bir hayvan. Az bir yemle dışarıda otlayarak kendi büyüyor. Hem de alıcısı hazır Kayseri’de sucukçu salamcılar hemen alıyor. Et verimi oldukça iyi. Tavuk yumurtası ve eti rağbet görüyor. Ben Tavukları sadece içeride beslemiyorum. Beli bir büyüklüğe ulaştığında dışarı çıkarıyorum kendisi besleniyor böylece yumurtası organik oluyor ve daha da değerleniyor. Bu yatırım çok kolay bakımı az, zahmetsiz. Yatırım maliyeti yok gibi. Vatandaşlarımız isterse bu işi yapar evinin bahçesinde bin tavukluk bir çadırı 3-4 bin liraya yapabilir. Bende kuluçka makinesi var damızlık yumurta da olacak yaza doğru. İsteyene verebilirim. Evde bayanlar boş duruyor ufak bir maliyetle evlerine ek gelir sağlayabilir.”

İlçe halkının özellikle köyde kalan vatandaşların az bir maliyetle tavukçuluk yapabileceğini söyleyen Solak, “Sosyal hizmetlerin önünde yardım bekleyene kadar bu işi yapabilirler” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim