SSK Rapor Parası Nedir?

Çalışan vatandaşların sağlık nedenleri ile rapor aldıkları sürenin maddi olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmesidir. Devlet tarafından geliştirilen bu sistem sayesinden çalışan işçilerin raporlu günlerdeki nakit kayıpları engellenmektedir ve mağduriyet ortadan kaldırılmaktadır.

Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?

SSK rapor parası hesaplanırken, raporlu geçirilen gün sayısı baz alınır. Sosyal Güvenlik Kurumu raporlardan 2 gün kesinti yaptığı için rapor parası ödeneceği zaman, rapor günü en az 3 gün olmalıdır.

Rapor Parası İçin Tıkla!

Geçici iş görmezlik ödeneği hesaplanırken; iş kazasının başlangıcından, meslek hastalığı veya hasta durumunda ise iş görmezliğin başladığı 12 ay ya da son 3 ay içerisinde, sigortalı çalışan adına SGK’ya bildirilmiş prim esas alınarak, istirahatli geçirilen güne bölünmesiyle hesaplanır. Günlük kazanç son 3 ay içerisinde alınan maaş ile aynı 3 aydaki prim sayısına bölünerek bulunur. Yatarak tedavi görenler günlük maaşın 1/2'sini, ayakta tedavi olan hastalar ise günlük maaşın 2/3’ü ele alınarak raporlu gün sayısı ile çarpılır ve rapor parası ya da geçici iş görmezlik ödeneği hesaplanır. Sitemiz üzerinden SSK rapor parasını sorgulayabilirsiniz.

Geçici İş Görmezlik Ödeneği Nasıl Alınır?

Rapor bitim tarihini takip eden iş günü içerisinde e-ödenek programı ile rapor kontrol edildikten sonra hesaplanan paranın sahibi olursunuz. Ancak rapor parası alabilmeniz için; rapor tarihinden bir sene önceki zaman içerisinde 90 gün prim yatırmış olmanız gerekmektedir aksi takdirde bu imkandan yararlanamazsınız.

Eğer rapor aldığınız tarihten önceki 3 ay için herhangi bir geliriniz yoksa bir önceki 3 ay baz alınarak günlük maaşınız hesaplanır.

KAYNAK : http://www.raporparasi.org/

Editör: TE Bilişim