Hazırlanan proje ilgili kurum ve kuruluşlardan onay alınmasına karşılık Kültür ve Turizm Bakanlığı projeyi 2016 yatırım programına almadı.
Yozgat’ta 2002 yılında müzeye dönüştürülmek kaydıyla Milli Savunma Bakanlığı tarafından 4 bin 548 metrekarelik arsasıyla birlikte Kültür Bakanlığı’na devri yapılan cephanelik binasının bulunduğu alana yapımı planlanan Arkeoloji Müzesi projesini Kültür Bakanlığı 2016 yatırım programına almayınca proje başlatılamadı.
BAKANLIK YOZGAT’I ATLADI

Yozgat’ta yapımı planlanan arkeoloji müzesinin plan ve projelerinin çizilip, ilgili kurumlardan onayının alınmasına karşılık Kültür Bakanlığı Yozgat’ın arkeoloji müzesi projesini yatırım programına almadı. Türkiye genelinde yeni müzelerin yapımına destek veren ve yeni müze projelerine olumlu bakan Kültür Bakanlığı, Yozgat ile aynı dönemde müze projesi hazırlayan Adıyaman ve Şanlıurfa’ya yeni müze yapımı için ödenek tahsisi gerçekleştirirken, Yozgat’ı görmezden geldi.
YURTNAÇ ÖNEMSİYOR
Öte yandan geçtiğimiz günlerde arkeoloji müzesinin yapılacağı alanı ve eski cephanelik binasını inceleyen Vali Kemal Yurtnaç’ın projeyi önemsediğini ve projenin hayata geçmesi adına elinden geleni yapacağını söylediği öğrenildi. Vali Yurtnaç, arkeoloji müzesi yapılacak alanın önünde bulunan jandarmaya ait lojmanlarında yerinden kaldırılması gerektiğini ifade ettiğini ve buranın da yeşil alan olarak değerlendirilerek, Lise Caddesi’nden yürüyen vatandaşların müzeyi görebilmesi gerektiğini beyan ettiği söylendi.
MÜZE YIPRANDI

Yozgat’ta etnografya müzesi olarak hizmet veren Nizamoğlu Konağı yıpranarak restorasyona ihtiyaç duyuyor. Yozgat’ta yıllardır müze olarak hizmet veren ve yaklaşık 10 bin tarihi eseri bağrında barındıran Nizamoğlu Konağı eski bir konak olmasından dolayı, artık müzenin yükünü taşıyamıyor. Ayrıca Yozgat Müze Müdürlüğü bünyesinde bulunan yaklaşık 10 bine yakın tarihi eser yine mevcut konağın fiziki yetersizliğinden dolayı sergilenemiyor ve eserlerin bir kısmı depolarda muhafaza ediliyor. Nizamoğlu Konağı boşaltılarak bakım ve restorasyona alınmayı bekliyor.
Haber: Mustafa TEKER

Editör: TE Bilişim