Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürü Ziyaattin Özdemir, Yozgat’ın buğday ve arpa üretiminde gerek ekiliş alanı, gerekse üretim miktarı açısından ülkemizin önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Özdemir, 2016 yılı TÜİK verilerine göre, tarla bitkileri ekiliş alanının 440 bin 128 hektar olduğunu, bu alan içerisinde buğday ekiliş alanı 322 bin 744 hektar, arpa ekiliş alanı 36 bin 238 hektar olarak yer aldığını hatırlattı. Özdemir, Yozgat’ın Türkiye'de buğday ekiliş alanına göre 5’inci sırada yer aldığını hatırlatarak, ‘’Bu durumu dikkate alarak, yapacağı buğday ve arpa demonstrasyon çalışmasında bölgemize önerilebilecek çeşitleri kullanmıştır. Çalışmada Yozgat ilinde yaygın olarak ekilişi yapılan bazı buğday ve arpa çeşitlerinin yanında yeni tescil edilen çeşitlere de yer verilmiştir’’ dedi. 
Özdemir, çalışmada kullanılan çeşitlerin ortalama bir üreticinin yaptığı yetiştiricilik uygulamaları ile aynı parsel üzerinde eşit şartlar altında gösterecekleri gelişim ve verim performanslarını ölçmek, üreticilere görsel olarak, bir arada göstermeyi amaçladıklarını anlattı. Özdemir, ‘’Bu amaçla 12 çeşit ekmeklik, 4 çeşit makarnalık buğday ve 3 çeşit arpa tohumlarının ekimleri, her çeşit için bir dekar alan, 25 kilo tohum ve 20 kilo DAP gübresi kullanılarak yapılmıştır’’ diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim