Yozgat’ın Kadışehri İlçesi’ne bağlı Elmalı Çiftliği Köylüleri tarafından Kabalak Yaylası’nda şenlik düzenlendi. Her yılın 4-5 ayını, havası, suyu ve bereketli otlakları bulunan yüksek rakımlı yaylarda geçiren köylüler, bu kez köyden yaylaya çıkışı coşkulu bir şenlikle kutladı.
TÜRKÜLER SÖYLENDİ, HALAYLAR ÇEKİLDİ
Doyumsuz doğa manzarasının tam ortasında hayvanları ile yaylarda yeni bir hayata başlayan Elmalı Çiftçiliği Köylülerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen yayla şenliğinde türküler söylendi, halaylar çekildi, kazanlar dolusu kavurma ve pilavlar pişirildi. Kadın, çocuk, genç, yaşlı çevre köylerden ve şehir dışından yüzlerce insanın katıldığı yayla şenliğinde birlik ve beraberlik ortamı sağlandı.
Kadışehri Kaymakamı Lütfullah Ün, İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Yılmaz, Elmalı Çiftliği Köyü Muhtarı Ömer Ersoy, çevre köy, ilçe ve illerden kalabalık bir katılımın olduğu yayla şenliği sabahın erken saatinde başladı. Dört bir yanı Türk bayrakları ile donatılan yaylada bir araya gelen vatandaşlar, davul-zurna eşliğinde halaylar çekip, türküler söyleyerek doyasıya eğlendi.
ERSOY; “AMAÇ BİRLİK VE BERABERLİK”
Yayla şenliğini gurbetten sılaya birlik ve beraberliği canlı tutmak amacıyla düzenlediklerini belirten Elmalı Çiftliği Köyü Muhtarı Ömer Ersoy, çevre köy, ilçe ve illerden katılımın olmasıyla coşkunun iki katına çıktığını söyledi.
Her yıl yaz mevsiminin başlaması ile birlikte Kabalak Yaylası’na daha verimli bir yıl geçirmek için çıktıklarını belirten Muhtar Ersoy, bu yıl hem yaylayı tanıtmak hem de coşkulu bir eğlence düzenlemek amacıyla şenlik yapmak istediklerini belirtti.
Ersoy; “Köyümüz Kabalak Yaylası’nda yayla şenliği düzenledik. Amaç birlik beraberlik kaynaşama. Çevre illerden geldiler. Ankara, İstanbul, İzmir Bursa bir çok yerlerden gelenler oldu. Tabi bu da bizi mutlu etti, coşkumuzu iki katına çıkardı. Biz buraya, yaylaya aşağı yukarı 50-60 seneden beri yaylaya çıkarız. Dedelerimizden babalarımızdan kalma geleneği şenlikle taçlandırmak istedik” dedi.
COŞKULU KUTLAMA
Davul zurna eşliğinde halayların çekildiği, türkülerin söylendiği şenlikte kazanlar dolusu pişirilen pilav ve et kavurma, yayla yoğurduğu ile yapılmış ayranlarla katılımcılara ikram edildi. İlçe Kaymakamı Lütfullah Ün de ilçe halkını bu anlamlı günde yalnız bırakmadı.
Yayla şenliğine katılanlar duygularını şu sözlerle ifade ettiler;
- Her sene bu zamanlar çıkıyoruz. Mal ile uğraşıyoruz yayıkla her şeyle uğraşıyoruz. Yorgunluk atıyoruz. Bugün de gezeriz yayık yayarız.
- Malcılık ile uğraşıyoruz süt peynir, çökerlik hediyelik komşulara satıyorlar fazlalıklarını. Burada da şenlik yapıyoruz. Bu sene ilk defa görüyoruz. İnşallah her zaman sizleri de bekliyoruz buralara. Yaylada 4-5 ay kalıyoruz.
- Yaylaya çıktık. Her sene çıkarız. Evimiz var malımız var davarımız var yağ çökelik peynir yaparız satarız komşumuza ahbabımıza göndeririz. Böyle toplanan eşle ahbapla yeriz. Güzel güzel muhabbet yaparız.
- Burası yayla yeri. Her sene çıkarız böyle. Bugün de şenlik var Dabana’dan var, Dilmesöğüt’ten var, Kadışehri’nden var  olmadık bir yer yok çok şükür. Çok güzel bir ortam var neşeli.
-  Sürekli çıkıyoruz yaylaya. Bu sene şenliği büyütelim dedik. Güzel bir şenlik yapalım dedik.  Eş dost bir araya gelelim dedik. Etkinliklerimiz gördüğünüz gibi sanatçılarımız geldi. Herkes toplandı bir biri ile kaynaşma oluyor. Bunlar bizim dostlarımız bir birimizi unutmamak amacıyla.
- Yaylada mal ile davar ile uğraşırız. Peynir çökelek yaparız. Bugün de şenliğimiz oldu köyümüze eğlence oldu. Güzel oldu her şeyimiz.
- Ben de misafirim. Elmalı köyünden geldim. Duyduk şenlik varmış diye. Çok güzel oldu ilk kez geldik. Hem eşi dostu gördük sohbet ettik piknik yaptık.
- Her sene çıkarız yaylaya. İyice yaylamız güzel havası güzel. İnek yayarız yayık yayarız süt sağarız peynir yaparız. Bu sene de yaylamızda şenlik oldu. MANİ OKUYOR…
- Yaylada mal ile davar ile uğraşıyoruz. Buda bizim meşhur yöremizin köftesi. Gilik deriz. En meşhur şeyimiz bu bizim.”


Editör: TE Bilişim