Ahilik kültürünün esnaf ve sanatkarlar ile bunların mesleki kuruluşlarında yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini belirten Yurt-Ay Derneği Başkanı Hakan Çeliksoy, uygar dünya ülkelerinin toplumlarda uygulamaya çalıştığı bu değerlerin 13'üncü yüz yılda Anadolu Türkleri tarafından 'Ahilik Vizyonu' olarak uygulanarak ülkelere örnek olduğunu söyledi.
    Ahilik Haftası münasebetiyle yazılı bir açıklamada bulunan Yurt-Ay Derneği Başkanı Hakan Çeliksoy, Ahi'nin tek başına kardeş anlamına geldiğini belirterek başladığı açıklamasında Ahiliğin esnaf ve sanatkarlar için önemine değindi.
    Çeliksoy; “Ahilik kültürü ve felsefesi, toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas almıştır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde; dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkeleri esas alınmış ve bu insani değerler toplum tarafından bir yaşam tarzı olarak ta benimsenmiştir” dedi.
    Uygar dünya ülkelerine örnek olan Ahilik Sistemi hakkında bilgi veren Çeliksoy; “Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkârlar ile bunların mesleki kuruluşlarında yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılması ile çalışma ve faaliyetlerinin değerlendirilmesi için Ahilik Haftası kutlamalarının usul ve esaslarını belirlemek üzere Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız tarafından 13.08.2008 tarihli resmi gazetede “Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği” hazırlanmış ve uygulanmaktadır.
    Ahi birlikleri, tarihe karışmış bir kurum olmasına rağmen, Anadolu'nun çeşitli yerlerinde onların izini hala görmekteyiz.
    Eğitim, istihdam ve üretim üçlüsünü en mükemmel şekilde kurmuş Ahi Birlikleri, eğitimi hayat boyu süren bir faaliyet olarak düşünmüş ve mesleki eğitim ile genel eğitimi birbirini tamamlayan unsurlar olarak uygulamıştır.
    Ahilik kültür ve prensiplerinin yaşatılması ve geleceğe taşınması, yalnız bizim için değil, bütün insanlık için faydalı sonuçlar doğuracaktır. Bu düşüncelerle ilimiz esnafı ve meslek kuruluşları ile tüm Yozgat halkımızın Ahilik Haftasını kutlar, en samimi sevgi ve selamlarımı iletirim” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim