Yozgatlı kamyon şoförü Mustafa Sarı'nın (56) 7 yıl mahkumiyetine neden olan olay Türkmenistan'da yaşandı. Iğdırlı bir firma adına kamyon şoförlüğü yapan Sarı, İran'dan diş ağrısı için aldığı ilaç yüzünden Türkmenistan'a geçişi sırada tutuklandı. Bu olay Sarı’nın son 5 yıl içerisinde başına gelen ikinci mahkumiyet vakası. 

DİŞ AĞRISI İÇİN ALDIĞI İLAÇ 7 YILA MAHKUM ETTİ

Emekli olmasına rağmen yeni aldığı evinin borçlarını ödemek için şoförlüğe devam eden Sarı, son yolculuğuna 2015 yılının Eylül ayında çıktı. İran'dan Türkmenistan'a yük taşıyan Mustafa Sarı, son günlerde yaşadığı şiddetli diş ağrısı yüzünden Türkiye'de kullanımı serbest olan ağrı kesici ilaç (tramadol agrı) aldı. Kullandığı ilaç Türmenistan'da yasak olduğu gerekçesi ile  polis tarafından tutuklanan Sarı'dan,  Yozgat’ta yaşayan ailesi yaklaşık 7 ay haber alamadı, taki 3 Mart'ta yapılan mahkemeye kadar. Mahkemeden çıkan 7 yıl mahkumiyet kararı ailesinin dünyasını kararttı. 5 çocuk babası Sarı'nın ailesi gelecek umut dolu bir haber bekliyor. Sarı'nın ismini taşıyan 10 yaşındaki torunu Mustafa da dedesinin resmine bakıp göz yaşı döküyor.


BORÇLANMIŞTIK, EVİN BORCUNU ÖDEYECEKTİK

Acılı eş Ayşe Sarı, eşinin suçsuz yere Türkmenistan'da tutuklu kaldığını belirterek, devlet büyüklerinden yardım istedi. Eşinin hiçbir kötü alışkanlığı olmadığını söyleyen Sarı,  yaşanan mağduriyet karşısında nakliye şirketini ilgisiz kalmakla suçladı.
İki yıldır Türkmenistan'a kamyonla yük taşıyan eşinin TOKİ'den yen aldıkları evin borcunu ödeyebilmek için emekli olmasını rağmen şoförlüğe yeniden başladığını belirten Sarı, şunları anlattı:
“Biraz borçlandık, borcu kapatalım istedik. Iğdırlı bir şirkette çalışıyordu. 2015 yılının Eylül ayında gitti. Üç ayda bir gelebiliyordu Yozgat'a. 2015 yılının Aralık ayında beni aradı, Türkmenistan'a gittiğini içeri geçtiğinde tekrar arayacağını söyledi. Zaten dişlerinden rahatsızdı. Sabah bekledik aramadı, 15-20 gün geçti hiçbir haber yok. Sonra bir arkadaşı oğluma 'Baban ağrı kesici haptan dolayı tutuklandı' demiş. Şirket sahibini arıyoruz bilgim yok diyor ama aslında olay günü benim eşim onu aramış. Haberi varmış. Bizi bilgilendirmesi lazımdı. Şuan kesinlikle kendisine ne ulaşabiliyoruz ne de ulaşabiliyoruz. Hiçbir şey bilmiyoruz. Tutuklanalı 4 buçuk ay oldu ama biz 7 aydır görüşmüyoruz.
Oranın konsolosluğu ile iletişime geçtik ama bize düzgün bilgi vermiyorlar. Sadece tutuklandı, ceza aldı diyorlar. 7 yıl ceza almış. Delil de bulamadılar, bu halde ağrı kesiciyi bulundurduğu için ceza aldı. Cumhurbaşkanından, başbakanımdan, devlet bakanlarından bize yardımcı olmalarını istiyorum. Kendi oğlunu bir eline alsın benim eşimi bir eline alsın. O da öksüz, annesi-babası yok.”


SUÇLUYSA BİLE CEZASINI TÜRKİYE’DE ÇEKSİN  

Eşinin suçsuz yere 7 yıl cezaya mahkum edilmesinin kabullenilir bir durum olmadığını söyleyen Ayşe Hanım, devlet yetkililerine şöyle seslendi: “Suçsuz yere 7 yıl ceza, bir ağrı kesici hap için. Düşünemiyorum ben. Bir bilgi yok, belge yok, telefonla görüşemiyoruz. Tek isteğim Cumhurbaşkanımız el atsın bu duruma. Cezası varsa Türkiye'de çekmesini istiyoruz. Benim eşim sigara dahi içmiyordu. Karıncayı bile incitmeyecek bir adamdı, kime sorarsa sorsunlar.”

KIZI: “7 AYDIR SESİNİ DAHİ DUYMADIK”

Kızı Yasemin Kalın da babasını 7 aydır göremedikleri gibi sesini de duymadıklarını söyledi. 
Kalın; “Orada nasıl bir ortamda bulunduklarını da bilmiyoruz. Sadece tek isteğim cezaysa da gelsin Türkiye'de çeksin. Bir gramlık ağrı kesici yüzünden 7 yıl ceza verildi. Konuşma yok, görme yok, hiçbir şekilde bilgilendirmiyorlar bizi. Bu konuda devlet büyüklerimizin bize yardım etmelerini istiyorum” diye konuştu. 


DEDE ÖZLEMİ İLE GÖZ YAŞI DÖKÜYOR 

Dede özlemi çeken 10 yaşındaki Mustafa Eren Sarı da dedesinin eve geleceği günün özlemi ile resmine bakıp göz yaşı döküyor. 


DEVLET BÜYÜKLERİNDEN YARDIM İSTEDİ

Talihsiz kamyon şoförünün oğlu Fatih Sarı, Konsolosluk aracılığı ile babasıyla dolaylı olarak irtibata geçtiklerini belirterek, bu görüşmenin neticesinde 7 yıl mahkumiyet haberi aldıklarını söyledi. 
“Benim isteğim devletimizin büyüklerinden. Cumhurbaşkanımız, başbakanımız ve Yozgatlı siyasetçilerimizin bu konuya el atmalarını, Allah rızası için bize yardımcı olmalarını talep ediyoruz. El atarlarsa bu işin çözüleceğine inanıyoruz” diyen Sarı, babasının daha önce de talihsiz bir kaza yüzünden ceza evine girdiğini hatırlattı.

Sarı; “Türkiye'de de kullandığı ağrı kesicinin cezası yok. Zaten bu insan bunu bilse bile bile cezanın altına girmez. Türkiye'de yine sıkıntılar yaşamıştık otobüs kazasından dolayı. Sert bir kış gününde kullandığı otobüs Bolu Dağı'nda devrildi ve bir kişi rahmetli oldu. Babam sahipsiz, yetim büyümüş bir insan. O gün de sahip çıkılmadı ceza evine atıldı. 27 ay ceza verildi. Denetimli serbestlikten bir senesi düştü, 13 buçuk ay ceza evlerinde yattı. 2015'te tahliye oldu, 2016'da böyle talihsiz bir olay geldi başımıza” diye konuştu. 

TÜRKİYE-TÜRKMENİSTAN ARASINDA ANLAŞMAVARMIŞ!

Sarı, Türkiye ile Türkmenistan arasında hükümlü nakil anlaşması olduğunu belirterek, şöyle konuştu: 
“Görüştüğümüzde konsolosluğun bana söylediği; 2013 yılında Türkiye ile Türkmenistan arasında hükümlü nakil anlaşması imzalanmış, yalnız Türkmenistan makamlardı bunun alt yapısını oluşturamadığı için uygulanamıyormuş. Fakat Türkmen devlet başkanı affın dışında sene de 4-5 kez af verebiliyormuş. Son 2 yılda 22 Türk'ün dosyası tamamlanmasına rağmen kendileri Türkiye'ye teslim edilmiyor. Sadece kendimizi düşünmüyorum, oradaki Türk vatandaşlarımızı da düşünüyorum. Bu vesile ile inşallah devlet büyüklerimizin bu konuya el atıp buradaki mağduriyeti gidermelerini, onlardan istiyorum.”

Editör: TE Bilişim