Borcu bulunan ve doludan tarım alanları yüzde 30 ve üzerinde zarar gören çiftçilerin erteleme başvurularının devam ettiği bildirildi.

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta bu yıl bol yağış çiftçinin yüzünü güldürürken, bazı bölgelerde zarara neden oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çiftçiler tarafından yapılan başvurular doğrultusunda sel suları ve dolunun neden olduğu zararları tespit etti.

Yozgat'ta bu yıl 3 milyon 725 bin dekar alanda hububat ekimi yapıldı, rekoltenin bir milyon tonun üzerinde olduğu kaydedildi. 
Çeşitli afetler nedeniyle ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 zarar gören, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı gerçek ve tüzel kişilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (TKK) olan kredi borçları bir yıl erteleneceği açıklandı.

Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan konuya ilişkin kararı, 1 Ocak 2015'ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Borç ertelemesi, 1 Ocak-31 Aralık 2015 tarihlerini ve düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı kapsamındaki kredi borçlarını kapsıyor.

Yozgat'ta hasar tespit komisyonu tarafından yapılan alan taramasında tarım alanları doğal afetten yüzde 30 ve üzerinde zarar gören çiftçilerin, borçlarının ertelenmesi konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine yazılı başvuruda bulunuyor. Başvuruların 15 Eylül 2015 tarihinde sona ereceği vurgulandı.

Editör: TE Bilişim