Başkan, yaptığı yazılı açıklamada; “Bilindiği üzere 1 Eylül adli yıl açılışı. Adli yıl açılışının tüm Adalet Bakanlığı çalışanlarına hayırlı olması temennisinde bulunmak isterdik, ne yazık ki bunu yapamayacağız. Maalesef ülkemizde adalet mekanizmasının sadece hakim ve savcılardan oluştuğu düşünülmektedir” dedi.
Her sene adli açılışlarında hakim ve savcıların sorunlarının konuşulduğunu, işin mutfağında çalışan adalet personellerinin unutulduğunu kaydeden Başkal;
“Adalet sisteminde yargı bağımsızlığı başta olmak üzere, eleman yetersizliği, cezaevi koşulları ve doluluk oranları, uzun tutukluluk süreleri gibi pek çok önemli sorun bulunmaktadır. Adli yıl açılışlarında dahi unutulan adalet çalışanları oluyor adaletin işleyişinin olmazsa olmaz unsuru, iş yükünün büyük bir kısmını omuzlayan, hakim ve savcıların mesai arkadaşları olan adalet çalışanları, adli yıl açılış törenlerinde unutulmakta sorunları dile getirilmemekte adeta yok sayılmaktadırlar” dedi.
Düşük ücretlere rağmen iş yükünün büyük bir kısmını omuzlayan zabıt katipleri, mübaşirler, yazı işleri müdürleri ve teknik hizmetler sınıfı çalışanlarının Adalet Bakanlığı tarafından bir kez bile hatırlanmadığını ve Adalet Bakanlığı’nın Adalet çalışanlarının sorunlarını göz ardı ettiğini de dile getiren Başkal; “Türk Büro-Sen olarak, kurulduğumuz 1992 yılından bu yana adalet çalışanlarının sorunlarını, gerek toplu pazarlık masalarında, gerek kurum idari kurullarında, gerekse alanlarda; kısacası tüm platformlarda dile getirmekteyiz. Bu sorunların çözümü için örgütlü gücümüzle demokratik mücadelemizi sürdürmekteyiz. Bu konuda 14 - 16 Eylül 2012 tarihleri arasında 81 ilimizden adalet çalışanlarının katılımıyla "Adalet Çalışanlarının Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu çalıştay düzenledik. Çalıştay sonuçlarını kitapçık haline getirerek başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Başbakan, Adalet Bakanı, Adalet Bakanlığı bürokratları, Cumhuriyet Başsavcılar ve tüm Bakanlıklara ilettik. Aşağıda da belirttiğimiz başlıca sorunlara tüm girişimlerimize rağmen, ne yazık ki Adalet Bakanı ve Bakanlık bürokratları kayıtsız kalarak, Adalet çalışanlarını yine görmezden geldi.
Sendikamız, tespit edilen sorunların çözüme kavuşması için Adalet Bakan Yardımcısı, Adalet Bakanlığı Müsteşarı ve Adalet Bakanlığı Genel Müdürleri ile defalarca görüşmelerde bulunmuştur. Diğer taraftan ise Sendikamız konunun ısrarla takipçisi olmuş, Adalet çalışanlarının sorunlarının çözüme kavuşması noktasında konuyla ilgili TBMM nezdinde kanun teklifleri, soru önergeleri verdirmek suretiyle girişimlerde bulunmuştur.”
Adalet çalışanlarının sorun ve sıkıntılarına açıklamasının devamında yer veren Hacı Turan Başkal, şunları söyledi:
“Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğünün faaliyet raporuna göre, Haziran 2014 itibariyle cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin sayısı 151 bin 47 kişiye ulaşmıştır. Bu rakamla cezaevleri, Cumhuriyet tarihinin en büyük doluluk oranına ulaşmış durumda. Araştırma şirketlerinin 2013 yılında yapmış olduğu anketlere göre vatandaşlarımız Türkiye'nin en büyük sorunlarının işsizlik, asayişsizlik, eğitim, hukuksuzluk ve yolsuzluk olduğunu söylemiştir.
Hazırlanan raporlar ve anketler dikkate alınacak olursa, ülkemizde hukuk sistemimizin AKP iktidarı döneminde çöktüğünü söylemek yanlış olmaz. Unutulmamalıdır ki, devasa adliye binaları yapılarak hukuksuzlukların önüne geçilemez.
Hepinizin malumu olduğu üzere, AKP hükümeti -sen dönemlerde "paralel yapı" avı adı altında, hukukun üstünlüğünü ayaklar altına aldı. HSYK, Danıştay, Yargıtay gibi bir çok kuruma müdahale etti. Anayasa'yı çiğnedi, hukuku elinde adeta bir oyuncağa çevirdi. Yargı bağımsızlığı ilkesi yok sayıldı. Bu da vatandaşlarımızın hukuka olan güvenini temelden sarstı. Bu durum uluslararası arenada da ülkemizin prestijini sarsmaktadır. Vatandaşın yeniden yargıya güveninin sağlanabilmesi için siyasi iktidar elini yargıdan çekmeli, hukuku daha fazla katletmemelidir. Son olarak, Adalet çalışanlarına, Hakim ve Savcılarımıza ve ülkemize; sorunların çözüldüğü, çalışanların mutlu olduğu, yargı bağımsızlığının korunduğu, başarılı bir adli yıl geçirmelerini diliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim