Avrupa Birliği ile kültür faslını 2006'da başlatan Türkiye'ye AB'den festivaller için 100 bin Euro'ya kadar hibe sağlanacağı bildirildi.
    Soğanla başlayıp Sürmeli Festivali ile devam eden bir çok festivale ev sahipliği yapan Yozgat'ta bu destekten yararlanma şansı doğdu.
    AB fonlarından Türkiye'deki festivallerin de yararlanma şansının doğması, bütçe sıkıntısı nedeni ile festivallerini sönük bir havada yapan Yozgat'a ışık tuttu.
    Yeni hibe programında, Türkiye'de iki yıldır yapılmakta olan ve en az beş etkinlik düzenlemiş olan kültür ve sanat festivallerinin organizasyonu için katkı sağlanması planlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, hibenin önkoşullarından birinin "yapılan festivalin Avrupa Kültürü'ne katkısının ne olacağının açıklanması" olduğunu dile getirdi.
    Avrupa Birliği, kültür faslı çerçevesinde, festival dışında Türkiye'ye kültür için 2007'den beri her yıl 1 milyon 490 bin Euro'luk katkı yatırıyor. Bütçeden festivallere ayrılan toplam hibe miktarı ise 2.5 milyon Euro.
    Türkiye'de yıl boyunca düzenlenen birçok festival ve şenlik var. Aralarında Yozgat'ın da bulunduğu bazı festivaller ve yapıldığı iller şöyle: “Muğla Bakırcılık ve Mermer Festivali, Beypazarı Tarihi Evler, El Sanatları, Havuç ve Güveç Festivali, Ordu Bal Kültür ve Turizm Festivali, Kayseri Ulusal Tiyatro Festivali, Uluslararası Bursa Festivali, Antalya Uluslararası Kum Heykel Festivali, İstanbul Uluslararası Adalar Festivali, Ankara Uluslararası Karikatür Festivali, Uluslararası Foça Festivali, Uluslararası İstanbul Bienali, Uluslararası İzmir Festivali, İstanbul Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, Çanakkale Troia Festivali, Hatay Üzüm Kültür ve Sanat Festivali, Sinop Yağlı Güreş Kebap ve Eğlence Festivali, Artvin Yayla Göçü Festivali, Devrek Baston ve Kültür Festivali, Karaman Kültür Sanat ve Ceviz Festivali, Kastamonu Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali, Yozgat Soğan Kültür ve Sanat Festivali, Trabzon Tereyağı Kültür ve Sanat Festivali.
       
Editör: TE Bilişim