Yozgat’ın Sarıya İlçesi’nde Valilik, Kaymakamlık ve Belediye işbirliği ile Tarihi Roma Hamamı’nın ülke turizmine kazandırılması yönünde yürütülen kazı çalışmalarında her geçen gün yeni bir somut bulguya ulaşılıyor.

EL BİRLİĞİ İLE
ÇALIŞIYORLAR


Roma Hamamı kazıları hız kesmeden devam ediyor. Sarıkaya’da turizmde kazandırılması için büyük girişimler sonucu diğer bölümleri ortaya çıkmaya başlayan Roma Hamamı kalıntıları umut doğurmaya devam ediyor.
Yozgat Valiliği Müze Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Sarıkaya Kaymakamlığı tarafından yürütülen kazı çalışmalarına Sarıkaya Belediyesi de destek veriyor. Çevre temizliği ışıklandırma ve kazı alanındaki bulunan ilk havuzun temizliğini yapan Sarıkaya belediyesi duyarlılığını fuarlarda ilçe tanıtımını yaparken de sürdürüyor. Eski Belediye Başkanı Ali Osman Erbir’in yaptırdığı Roma Hamamı maketi fuara gelen misafirleri cezb ediyor. 
Yozgat Müze Müdürlüğün bir arkeologun katıldığı kazı çalışmaları büyük bir titizlikle gerçekleştiriliyor. Bulunan her eser not edilip fotoğraflanıyor. Kazıların tamamlanmasının ardından bulunan bu eserlerin tekrar ilçeye getirilerek, güvenli bir ortamda kazı alanının açık hava müzesine dönüştürüleceği bildirildi.

BARAN CADDESİ
İSTİMLAK EDİLECEK

Kısa bir süre önce Roma Hamamının ön kısmında bulunan mermer havuz ile umutlar yeşermiş, peşinden ikinci havuzun bulunması bölgenin turizme kazandırılması yönünde yürütülen çalışmaların doğruluğunu kanıtlamıştı.

CARİYE HAVUZU ÇIKTI
Bu iki havuzun ortasında tarihi yükseltinin arasında kalan kısımda bir havuza daha rastlanıldı. Sık sık sıcak su baskınları yaşandığından kazılar yavaş ilerlese de üçüncü havuzun varlığı bölgenin tarihi dokusunun zenginleşmesine neden oldu.
Bulunan üçüncü havuzun o dönemde halka kapalı olduğu, Kral ve cariyelerinin prens ve prensesin yıkandığı üzeri açık yanları kapalı bir şekilde kullanıldığı kaydedildi.
Ayrıca bu havuzun etrafı ve içi birçok işleme ve heykelin de bulunabileceği ifade edildi. Cariyelerin yıkandığı ve kralın da burada dinlendiği havuz üzerinde ekipler tarafından kazılar yoğunlaştırıldı.
Edinilen bilgiye göre bulunan olimpik havuzun kazıları devam etmesi için Baran caddesindeki binaların istimlak edilip yıkılması gerekiyor. Ayrıca ilerleyen günlerde Sarıkaya Kaplıcaları Vali Konağı ve bitişiğindeki moteller yıkılacak. İl Genel Meclisinden çıkan karar turizm mevsimi dolayısıyla ertelenmiş ve 10’uncu aya yıkımı bırakılmıştı.
Motellerin yıkımından sonra kazıları o istikamete doğru devam edeceği ve Roma Hamamının müştemilatına veya halkın yaşadığı evlere ulaşılacağı ve esas tarihi eşyalara bura yapılacak kazılarda çıkacağı edinilen bilgiler arasında yer aldı.

Editör: TE Bilişim